Білоруські силовики викликали на допит нобелівську лауреатку Алексієвич

Дата: 25 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет Білорусі викликав на допит у межах справи щодо створення та діяльності Координаційної ради опозиції лауреатку Нобелівської премії та письменницю Світлану Алексієвич.

Про це повідомляє видання TUT.by.

Справу проти членів Координаційної ради порушили за статтею “Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь” ще 20 серпня.  Максимальні санкції цієї статті передбачають до п’яти років позбавлення волі. Раніше на допиті в Слідчому комітеті побували учасники президії Координаційної ради Максим Знак, Сергій Диленський і Лілія Власова. Вони проходять у справі як свідки.

24 серпня на допиті був і звільнений за підтримку протестувальників ексдиректор Купалівського театру Павло Латушко. Він також проходить у справі як свідок. Допит Алексієвич має відбутись о 14-й годині 25 серпня. 

Нагадаємо, що вибори президента Білорусі пройшли 9 серпня. Офіційно їх виграв Олександр Лукашенко, однак опозиція стверджує, що результати білоруської ЦВК сфальсифіковано. Одразу після закінчення голосування сотні білорусів вийшли на вулицю та вимагали чесного підрахунку голосів, однак силовики почали жорстко розганяти їх.

Офіційно ЄС не визнає Лукашенка президентом Білорусі та погодив рішення про санкції щодо відповідальних за розгони мирних акцій протесту. Відомо, що за п’ять днів протесту в країні затримали близько 7 тис. осіб, зокрема іноземців. Згодом із СІЗО почали випускати затриманих, які розповідали про нелюдське поводження з боку силовиків, побиття, погрози зґвалтуванням тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter