За 10 років Україна не виконала майже 70% провідних рішень ЄСПЛ

Дата: 18 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

За 10 років Україна не виконала 67% зі 117 провідних рішень Європейського суду з прав людини проти України.

Такі дані опублікувала Європейська мережа з виконання рішень, повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини. 

Під провідними, як пояснили правозахисники, мають на увазі ті рішення, які визначають нову значну або системну проблему в країні.

“Якщо провідні судові рішення не виконані, це означає, що основними питаннями прав людини не займаються. Наприклад, провідне рішення щодо виявлення випадків катувань може відображати триваючу ситуацію катувань, які здійснюються державними чиновниками в певній країні. Якщо це провідне рішення ще не виконане, проблеми, пов’язані з державними катуваннями в цій країні, досі не вирішені”, – розповіли в УГСПЛ.

 

Одним із прикладів невиконання Україною провідних рішень називають справу “Гонгадзе проти України”, в якій Європейський суд з прав людини визнав порушення статті щодо права на життя.

“Українська влада не сприйняла серйозно численні загрози, з якими зіштовхувався Георгій напередодні смерті. Українська влада також не провела серйозного, ефективного розслідування вбивства журналіста. На думку суду, органи державної влади були більш зайняті очищенням імені чиновників високого рівня, ніж відкриттям правди. Журналістам в Україні продовжують регулярно погрожувати та нападати. Поки ще не створена ефективна система захисту для їх безпеки”, – пояснюють правозахисники.

Нагадаємо, згідно зі звітом ЄСПЛ за минулий рік, майже 15% зареєстрованих там скарг стосуються звинувачень проти України. Всього за рік кількість скарг збільшилась із 7250 до 8850. Майже 1300 нових скарг щодо України, які надійшли минулого року до ЄСПЛ, стосуються подій на Донбасі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter