З початку року українські лікарі провели вже майже пів сотні трансплантацій

Дата: 21 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

З початку поточного року в Україні лікарі встигли провести вже 48 трансплантацій органів. 

Про це повідомив у фейсбуку міністр охорони здоров’я Максим Степанов

Фото: Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова.

Медики провели 37 трансплантацій нирки, сім – печінки, чотири – серця. Всього у планах на поточний рік, як розповів Степанов, не менш як 250 пересадок життєво необхідних органів. На ці потреби, як переконує міністр, бюджет збільшили вп’ятеро. 

“Наша мета – трансплантаційна незалежність України за три роки – буде досягнута”, – наголосив Степанов. 

Досі кількість трансплантацій, які роблять в Україні, залишається низькою, а тому часто українці їдуть по пересадку до Білорусі. Минулого року через політичну кризу, що розгорнулась у сусідній країні, українців, які оплатили пересадки, не пускали туди зробити операції. 

Операції з трансплантації органів українські лікарі роблять з 1999 року, однак тільки наприкінці грудня 2020-го уряд затвердив порядок, за яким повнолітні можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. 

Нагадаємо, що минулого року в Україні вперше пересадили нирку дитині від померлого донора. Нещодавно за один день медики встигли провести чотири трансплантації від 44-річної донорки, яка померла в лютому в Ковелі. Задля того щоб медики швидко дісталися до неї, залучили навіть сили Держслужби з надзвичайних ситуацій та Нацполіції. 

За різними підрахунками, в країні потребують пересадки близько п’яти тисяч пацієнтів щороку.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter