З-під домашнього арешту випустили всіх підозрюваних у справі про загибель цивільних біля укриття

Дата: 05 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Охоронця поліклініки № 3 Деснянського району Києва Вадима Мошкіна випустили з-під домашнього арешту. На волі й решта підозрюваних: причиною є те, що закон забороняє утримувати підозрюваних під домашнім арештом понад пів року.

Про це пишуть “Бабель” та hromadske.

Вадим Мошкін у Деснянському районному суді Києва. Олексій Арунян, “Ґрати”

Справа стосується того, що 1 червня 2023 року під час повітряної тривоги вночі люди в Деснянському районі Києва пішли до укриття, розташованого в місцевій поліклініці, але не змогли до нього потрапити, оскільки воно виявилося замкненим. Тоді внаслідок обстрілу троє людей, серед яких дитина, загинули. Ще 14 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Уламки, за словами очевидців, упали за 10 хвилин після оголошення повітряної тривоги.

Нині на Мошкіна покладені обов’язки обвинуваченого, оскільки справа перебуває на розгляді в суді. Запобіжний захід у вигляді домашнього арешту не може перевищувати шести місяців.

Голосіївський райсуд Києва в жовтні 2023 року дозволив повернутися на посаду директору департаменту КМДА Романові Ткачуку. Його підозрюють у службовій недбалості, що призвела до загибелі людей (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України).

Видання “Ґрати” писало, що всі підозрювані залишаються на своїх посадах, окрім Мошкіна. Він досі працює в тій же поліклініці, але тепер не сторожем, а двірником. 

Нагадаємо, що в межах відкритого провадження через зачинене укриття під час російської атаки на Київ правоохоронці затримали трьох посадовців райдержадміністрації та охоронця медзакладу. Йдеться про першого заступника Деснянської РДА, директора медзакладу та його заступника.

Їм закидають службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, а охоронцю – залишення в небезпеці, що призвело до смерті. Раніше в медіа щодо останнього повідомляли, що він міг бути напідпитку під час атаки, втім ці дані спростувала експертиза.

За даними “Суспільного”, після трагедії місцева влада ініціювала перевірку укриттів у столиці. З усіх 4 455 укриттів лише 3 041 об’єкт виявився придатним для використання. Решта непридатні чи обмежено придатні.

Також столична влада пообіцяла примусово відчиняти укриття приватної форми власності, якщо їхні власники в момент повітряної тривоги чи обстрілу самостійно не забезпечать доступ до споруд для населення. Таких у місті налічується близько 1 100. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter