Столичні укриття “приватників” відчинятимуть примусово – КМДА

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві місцева влада пообіцяла примусово відчиняти укриття приватної форми власності, якщо їхні власники у момент повітряної тривоги чи обстрілу самостійно не забезпечать доступ до споруд для населення.

Про це повідомив директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук.

Ілюстративне зображення. Фото: Олена Дуб, ZMINA

За його словами, сьогодні влада ухвалила рішення відчинити всі сховища та об’єкти подвійного використання. У Києві наразі нараховується 4 455 укриттів, з яких майже 1 100 – сховища приватної форми власності. 

“З приватниками – вкрай важка ситуація. Згідно з чинним законодавством, крім адміністративного впливу, ми не можемо ніяк впливати на цих балансоутримувачів. На підставі цього ми будемо примусово відчиняти всі сховища, які є в нашому переліку, які є приватної форми власності. Балансоутримувачам, які не виконують заходів цивільного захисту, ми будемо примусово допомагати”, – заявив Ткачук.

Він наголосив, що якщо приміщення приватної форми власності належить до захисних споруд, то воно має бути постійно відчиненим. 

Так, кожен балансоутримувач має призначити коменданта цього сховища або когось з мешканців будинку біля цього сховища. Це потрібно для того, щоб вони мали додаткові ключі та могли швидко відчинити сховище.

“Однак якщо балансоутримувач займає крайню позицію і не йде на контакт, не виконує заходів цивільного захисту, ми будемо відчиняти двері. Цю відповідальність я готовий взяти на себе. Краще я буду відповідати за відчинення приватної форми власності, ніж за загибель людей”, – підсумував він. 

Крім того, сьогодні президент України Володимир Зеленський доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олександру Камишіну провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва, а міністру внутрішніх справ Ігорю Клименку – усіх укриттів в Україні.

Нагадаємо, що внаслідок атаки російських військових на Київ у ніч на 1 червня загинули троє жінок, серед яких 9-річна дівчинка, а ще 14 людей отримали поранення.

Чоловік однієї із загиблих розповів, що людям, які вночі прийшли до укриття, там не відчинили. У момент трагедії він побіг на протилежний бік будівлі, аби попросити відчинити. 

“Люди стукали, дуже довго стукали. І ніхто. Були там жінки, діти й ніхто не відчинив… У той момент прилетіло”, – розповів Ярослав журналістам “Суспільного”. 

Уламки, за словами очевидців, впали за 10 хвилин після оголошення повітряної тривоги.

Згодом у рамках відкритого провадження через зачинене укриття під час російської атаки на Київ у ніч на 1 червня правоохоронці затримали трьох посадовців райдержадміністрації та охоронця медзакладу. Йдеться про першого заступника Деснянської РДА, директора медзакладу та його заступника. 

Їм закидають службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, а охоронцю – залишення в небезпеці, що призвело до смерті. Раніше у медіа щодо останнього повідомляли, що він міг бути напідпитку під час атаки, втім, ці дані спростувала експертиза. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter