З наступного року всі українські АЕС працюватимуть на американському паливі

Дата: 28 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

З наступного, 2024 року всі 15 енергоблоків вітчизняних АЕС працюватимуть на паливі американської Westinghouse Electric Sweden AB. 

Про це повідомили в “Енергоатомі”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

За даними видання Bloomberg, на підконтрольній українському уряду території досі дев’ять реакторів працюють на накопиченому російському паливі. Україна не є винятком у цьому питанні, адже чимало країн у світі покладаються на Росію щодо ядерного палива.

Російський холдинг “Росатом” контролює близько 30% світового ринку збагачення урану й постачає його навіть до США.

З моменту набуття Україною незалежності єдиним постачальником ядерного палива для АЕС було російське АС “ТВЕЛ”, однак ситуацію почали змінювати ще до початку повномасштабного вторгнення Росії, закупивши тепловидільні елементи американської компанії Westinghouse. 

“Низка країн не мають змоги без РФ експлуатувати свої АЕС, бо вони споживають російське ядерне паливо. На щастя, Україна цю сторінку своєї “атомної історії” перегорнула”, – кажуть в “Енергоатомі”. 

Нині вже сім енергоблоків українських атомних електростанцій перевели на американське паливо. Окрім цього, в Україні хочуть вивчити питання “внутрішнього” виробництва ядерного палива із застосуванням технологій американської компанії. 

Нагадаємо, що торік продажі російського ядерного палива та технологій зросли на понад 20%. Річ у тім, що займається продажем “Росатом”, який офіційно мав би опікуватися цивільними атомними компаніями в Росії, але фактично працює над постачанням російській військовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива, кажуть журналісти. 

Уникнути світових санкцій “Росатом” зміг через побоювання щодо потенційних економічних наслідків. Попри це такі санкції вводить Україна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter