Юрист пов’язаного з СБУ підприємства почав залякувати журналістку після знімання розслідування

Дата: 19 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Юрист державного підприємства “Спеціалізоване будівельне управління СБУ” Дмитро Ходос почав залякувати журналістку проєкту “Слідство.info” після знімання розслідування, пов’язаного з діяльністю відомства.

Про це повідомили в розслідуванні “Слідство.info”.

Розслідування журналістки Яніни Корнієнко вийшло на каналі проєкту в ютубі 18 березня. У ньому вона розповіла про існування Спеціалізованого будівельного управління СБУ, яке мало б займатися будівництвом житла для служби, однак фактично працює як звичайний будівельний бізнес, зокрема будує спортивні майданчики, ремонтує каналізацію і реконструює школи, наприклад в Авдіївці за захмарними цінами. 

“Проблемне державне підприємство, що займається будівельним бізнесом та контролюється Службою безпеки України, має низку скандалів, великий податковий борг і незакінчений багатомільйонний об’єкт, критично важливий для інфраструктури прифронтового міста. І до того ж є великі сумніви, що будівельне управління якимось чином допомагає СБУ виконувати свої безпосередні функції – займатися контррозвідкою”, – розповідає Корнієнко. 

Листування журналістки та юриста Спеціалізованого будівельного управління СБУ. Фото: фейсбук-сторінка Євгенії Моторевської

Після запису сюжету на телефон журналістки надійшло повідомлення від юриста підприємства Дмитра Ходоса, який погодився прокоментувати для розслідування деякі факти. Чоловік у нав’язливій формі почав вимагати особисті дані співробітників редакції та інформацію про працевлаштування та сплату податків.

“Сподіваюся, ви офіційно працевлаштовані? Сплата податків і обов’язкових платежів?” – написав він журналістці. 

Нагадаємо, що всього за 2020 рік в Україні налічили 229 випадків порушень свободи слова, з яких 171 стосувався фізичної агресії. На 26% зросла й кількість перешкоджань законній діяльності журналістів. Водночас до суду правоохоронці передали лише 16 справ за “журналістськими статтями”. Станом на березень поточного року, вже зафіксували 28 випадків порушень свободи слова. 

Відомо, що реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні 2019 року. Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг

Більшість справ, які розслідує СБУ, не стосуються національної безпеки. Водночас займаються спецслужбовці питаннями контрабанди, зокрема наркотиків, господарськими злочинами та зловживанням владою і підробленням документів.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про СБУ, який критикували правозахисники.

Колаж на обкладинці: slidstvo.info

 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter