Минулого року до суду передали 16 справ за “журналістськими статтями”

Дата: 19 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Протягом минулого року правоохоронці зареєстрували 249 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних стосовно представників засобів масової інформації. З них до суду передали 16 обвинувальних актів.

Про це повідомляє Інститут масової інформації. 

Згідно з відповіддю Офісу генерального прокурора, яку отримали експерти, серед проваджень, які передано минулого року до суду, були:

  • 10 кримінальних проваджень за статтею 171 ККУ (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”);
  • п’ять кримінальних проваджень за статтею 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”);
  • одне кримінальне провадження за статтею  347-1 (“Умисне знищення або пошкодження майна журналіста”).

Із загальної кількості зареєстрованих кримінальних проваджень 192 зареєстрували за статтею “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, з яких 128 були закриті. 54 кримінальних провадження – за статтею “Погроза або насильство щодо журналіста”, з яких 17 закрили.

Також правоохоронці зареєстрували три кримінальних провадження за статтею “Умисне знищення або пошкодження майна журналіста”.

Щодо 88 кримінальних проваджень на кінець звітного періоду рішення не ухвалювали. 

Нагадаємо, що минулого року кількість переданих до суду справ за журналістськими статтями становила 14. Водночас, як свідчать дані ІМІ, з 2016 року, коли до суду силовики передали 31 провадження, кількість розслідуваних справ зменшувалась: у 2017-му – 23, а у 2018-му – 22.

Відомо, що всього за минулий рік в Україні налічили 229 випадків порушень свободи слова, з яких 171 стосувався фізичної агресії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter