З початку року в Україні зафіксували 28 випадків порушень свободи слова

Дата: 06 Березня 2021
A+ A- Підписатися

За 2021 рік в Україні було налічено 28 випадків порушень свободи слова, 13 випадків перешкоджання, шість побиттів та три обмеження доступу до інформації.

Такі дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації. 

Інфографіка ІМІ

У лютому п’ять українських журналістів отримали тілесні ушкодження. Загалом експерти ІМІ зафіксували 16 випадків порушень свободи слова в Україні в лютому. Причому 12 з них стосувалися саме фізичної агресії проти журналістів.

Тілесні ушкодження представники ЗМІ отримували за різних обставин: на своєму робочому місці, під час перевірки закладу харчування, репортажу про безакцизну торгівлю цигарками, спроби зафіксувати порушення карантинних вимог.

Також зафіксовано випадки обмеження доступу до інформації та пошкодження майна журналістів. Двом представникам ЗМІ пошкодили та підпалили автівки. Журналісти Одеської області заявили про обмеження входу до обласної ради та облдержадміністрації. По одному випадку зафіксовано в категоріях “кіберзлочини” та “юридичний тиск”.

Порушення сталися в 10 регіонах країни. З них 6 – у Києві, 2 – в Одесі, і по одному – у Вінниці, Запоріжжі, Черкасах, на Полтавщині, Волині, Житомирщині, Миколаївщині, Рівненщині. Порушували права журналістів найчастіше приватні особи, місцева влада та посадовці, а також судова влада. Загалом утисків та обмеження своїх прав у лютому зазнали 10 журналістів та одна журналістка.

Нагадаємо, що впродовж 2020 року в Україні налічили 229 випадків порушень свободи слова, з яких 171 стосувався фізичної агресії щодо журналістів. 

Фотографія обкладинки: ІМІ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter