ЄСПЛ визнав неефективним розслідування вбивства російського політика Бориса Нємцова

Дата: 12 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Російська влада не провела належним чином розслідування про те, хто організував та замовив убивство політика Бориса Нємцова, зокрема слідство не дослідило твердження про політичний мотив злочину, а також про можливу причетність до нього певних державних посадових осіб.

Про це йдеться в рішенні Європейського суду з прав людини за позовом дочки політика Жанни Нємцової до влади РФ.

Борис Нємцов. Джерело: The Insider

Влада не виявила мотиву дій тих, “хто міг би запропонувати винагороду винним у вбивстві Нємцова”, уточнили в ЄСПЛ. Отже, Росія порушила статтю 2 Європейської конвенції з прав людини – “Право на життя”.

Загалом розслідування визнали неефективним.

Суд ухвалив, що російська влада повинна виплатити Жанні Нємцовій 20 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди.

У пресрелізі уточнили, що ЄСПЛ мав повноваження розглядати позов Нємцової навіть попри те, що із 16 вересня 2022 року на Росію перестала поширюватися його юрисдикція. Це стало можливим тому, що події, які описуються в позові, відбулися до цієї дати.

Бориса Нємцова вбили в ніч проти 27 лютого 2015 року в центрі російської столиці на Москворецькому мості. З 1991 до 1997 року Нємцов був губернатором Нижньогородської області, очолював міністерство палива та енергетики, був першим віцепрем’єром, а останні роки життя – одним з лідерів опозиційного руху в Росії.

За вбивство політика судили п’ятьох осіб:

  • колишнього військового чеченського батальйону “Північ” Заура Дадаєва відправили за ґрати на 20 років;
  • Анзора Губашева засудили до 19 років ув’язнення;
  • Шадіда Губашева – до 16 років;
  • Темірлана Ескерханова – до 14 років;
  • Хамзата Бахаєва – до 11 років.

Визнаний виконавцем убивства Дадаєв переконував, що вбив опозиціонера, адже той критикував іслам.

Проте справжнім організатором убивства Нємцова адвокати родини вбитого опозиціонера називали ексофіцера чеченського батальйону “Північ” нацгвардії РФ Руслана Геремєєва. Російські слідчі навіть не допитували його в справі, бо коли стукали йому у двері, щоб поспілкуватись, то їм не відчинили.

Після початку повномасштабного вторгнення Геремєєв брав участь у війні проти України, зокрема в захопленні Маріуполя на Донеччині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter