“Я пройшов усе це, я знаю, як це”: Зеленський відреагував на підпал авто журналістів “Схем”

Дата: 17 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський сподівається, що правоохоронці знайдуть та притягнуть до відповідальності зловмисників, які підпалили авто програми журналістських розслідувань “Схеми”.

Про це він написав у телеграмі.

Спалена автівка журналістів

У своєму дописі Зеленський згадав про підпал власної автівки у 2014 році та швидку роботу правоохоронців у тій справі. 

“Поліції знадобилося два місяці, щоб знайти та затримати злочинців. Сподіваюся, що й цього разу правоохоронні органи максимально швидко знайдуть та притягнуть до відповідальності зловмисників, які підпалили авто програми “Схеми”, – написав він. 

Президент також запевнив, що захищатиме права кожного громадянина, незалежно від його особистого ставлення до нього.

“Переконаний, що свобода слова – фундамент будь-якої демократичної країни. Журналістська діяльність ніколи не може бути підставою для переслідувань. Моя творча діяльність завжди була пов’язана з досить гострою критикою чинної на той час влади. Неодноразово це створювало нашому колективу проблеми. Від неофіційних натяків “хлопці, ви дожартуєтесь” до прослуховування, стеження, реальних перешкод та заборон у проведенні концертів чи зйомок. Я пройшов усе це, я знаю, як це, і ніколи не допущу, щоб за мого президентства будь-яка критика влади тягнула за собою переслідування або залякування”, – написав Зеленський. 

Нагадаємо, що вночі 17 серпня невідомі підпалили авто програми журналістських розслідувань “Схеми”. Підпал стався біля будинку водія знімальної групи. Журналісти пов’язують підпал зі своєю професійною діяльністю. Журналіст Михайло Ткач розповів, що останній матеріал, який знімали за допомогою спаленого авто, стосувався того, як транспорт перших осіб держави порушує ПДР. Водночас під час підготовки матеріалу він помітив стеження. 

Незадовго до підпалу Ткач написав на своїй сторінці у фейсбуку пост про те, що знайшов у себе вдома ознаки прослуховування. Журналіст виявив у стелі отвір завдовжки щонайменше 60 см, який просвердлили з горища і до якого є доступ з інших під’їздів. На місце події приїхали поліцейські, однак, як повідомили колеги Ткача, їх довелося буквально вмовляти подивитися шар підозрілого покриття, під яким був отвір. Також правоохоронці приїхали на виклик без спеціальних засобів. 

Згодом розслідувач подав скаргу до прокуратури на бездіяльність слідчих поліції, які ведуть кримінальне провадження. На цей інцидент уже відреагували в Раді Європи. У спеціальній платформі для захисту журналістики та безпеки журналістів вважають, що тиск на Ткача становить загрозу свободі слова в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter