“Я цього не робив. На цьому крапка”: останнє слово Мангера, якого звинувачують в організації нападу на Катерину Гандзюк

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Дніпровському районному суді Києва 17 травня останнє слово мали колишній голова Херсонської облради Владислав Мангер та експомічник депутата облради Олексій Левін, яких звинувачують в організації нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк. Обвинувачені провину заперечують і просять суд їх виправдати. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA. 

Владислав Мангер зі своїм адвокатом. Фото: Людмила Тягнирядно

Першим останнє слово мав помічник депутата Херсонської облради Олексій Левін. Він каже, що неодноразово спілкувався з різними людьми, які говорили, що в нього “вже є термін” і це змінити неможливо. Натомість він звертається до судді, щоб вона прочитала всі його аргументи й ухвалила виправдальний вирок. 

“Третій раз я почув, що в мене є термін”, – сказав він. 

Другим мав слово колишній голова Херсонської облради Владислав Мангер. Він сказав декілька речень:“Я цього не робив. На цьому крапка”.

Прокурор просить визнати обвинувачених винними й позбавити їх волі на 10 років, а також стягнути з Левіна і Мангера 153 тисячі гривень для відшкодування витрат на залучення експертів та компенсацію моральної шкоди в 15 мільйонів гривень родині Катерини Гандзюк.

Оголошення вироку відбудеться після 20 червня.

Як пояснила суддя-спікерка Дніпровського райсуду Києва Віра Левко, сьогодні вирок не оголосили, тому що судді потрібен час на опрацювання томів справ, щоб написати текст вироку.

“Суд тривав понад три роки, і є до 200 томів кримінальної справи і тільки 70 томів – письмові докази, не беручи до уваги свідчення допитаних осіб… Все це судді треба перечитати, оцінити й написати у своєму рішенні. Тому суддя визначила такий час, і остаточно ні день, ні час не зрозумілі. У міру того, як просуватиметься написання тексту вироку, суддя орієнтуватиме ЗМІ, коли буде оголошено повний текст”, – сказала Левко.

Крім того, за її словами, у матеріалах справи є “численні скарги” захисників, які суддя має розглянути в нарадчій кімнаті й дати їм оцінку.

Раніше в Дніпровському районному суді Києва тривали судові дебати Мангера та Левіна.

Нагадаємо, під час судових засідань раніше виконавець нападу на Гандзюк Микита Грабчук заявив, що у 2018 році вчинив би напад навіть без грошової винагороди. Водночас він назвав убивство “найстрашнішою помилкою”.

Також суд допитав експертів про дані з телефона Левіна, до цього допитали колишнього голову ОДА Андрія Гордєєва, а ще раніше допитали експерта-поліграфолога, який брав участь у перевірці, зокрема, Сергія Торбіна.

Справу про напад на Гандзюк передали на розгляд до Дніпровського райсуду Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Активісти ініціативної групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. За це п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

В організації нападу обвинувачують Владислава Мангера та експомічника депутата облради Олексія Левіна. Справу розглядає Дніпровський райсуд Києва.

ZMINA писала про те, що підозрюваного в організації нападу на Катю Гандзюк Мангера не взяли до ЗСУ на час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter