Взяли фото без дозволу та “домалювали” ногу замість протеза: в Іспанії соціальна кампанія потрапила в скандал

Дата: 01 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Рекламна кампанія, розпочата урядом Іспанії, спричинила скандал через скарги моделей на те, що їхні фото були використані без дозволу. А зображення однієї з моделей було відредаговано: замість протеза у фотошопі їй “домалювали” ногу.

Про це повідомляє ВВС.

Іспанське міністерство з питань рівних прав та Жіночий інститут минулого тижня запустили “бодіпозитивну” літню кампанію, щоб переконати жінок, які соромляться своєї зовнішності, піти на пляж.

“Літо і наше також” – таким є гасло урядової кампанії над фото п’яти жінок різного віку та статури.

Уже незабаром з’ясувалося, що їхні фотографії використали без дозволу.

Зокрема, модель з Лондона Найомі Ніколас-Вільямс (на постері – у жовтому купальнику) розповіла, що фото без дозволу взяли з її інстаграму. Про це вона дізналася від підписників.

“Я була приголомшена, тому що такого раніше я не бачила. Це не стокове фото, це зображення, яке я публікувала у своєму інстаграмі. Це грубо і нечемно”, – зазначила Найомі.

Згодом з жінкою зв’язалися представники ілюстратора, який створив плакат, і пояснили, що взяли фото, бо в них “не вистачило часу”. Перед моделлю вибачились і запропонували компенсацію.

Також з’ясувалося, що іншій моделі на постері, мешканці Великої Британії Сіан Грін-Лорд (на постері  у нижньому лівому куті), ілюстратори “домалювали” ногу замість протеза і відфотошопили неголені пахви, а також “замінили” купальник.

“Я навіть не знаю, як пояснити той масштаб гніву, який я зараз відчуваю. Одна річ – використовувати моє зображення без дозволу. Але є й інше: вони відредагували моє тіло. Я не знаю, що сказати, крім того, що це безмежно неправильно”, – заявила модель.

За створення постера відповідав проєкт Arte Mapache. На його сайті спочатку були опубліковані вибачення та пропозиція компенсацій моделям, а згодом сайт став недоступний. В уряді скандал не прокоментували.

Проте в заяві, яку минулого тижня зробили в Іспанському жіночому інституті, йдеться про те, що кампанія стала відповіддю на “фетфобію, ненависть та критику ненормативних тіл (особливо жіночих), які є найпоширенішими в літній час”.

Нагадаємо, що український гурт GRABAR зняв кліп, у якому люди з порушенням слуху та голосу розповідають про необхідність переходу на українську. Обкладинкою пісні стала робота Black Holes (black halls) одеського художника Міті Фєнєчкіна, на якій зображено 25 чорних вікон, що разом утворюють картину будинку, зруйнованого російськими військовими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter