Влада Лукашенка визнала всі ресурси “Белсату” екстремістськими

Дата: 27 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Суд Залізничного району Гомеля (Білорусь) визнав екстремістськими сайт і всі соціальні мережі “Белсату”. 

Про це 27 липня повідомила пресслужба МВС Білорусі у власному телеграм-каналі.

Джерело: naviny.belsat.eu

Підставою для цього стали матеріали перевірки управління ГУБОЗіК МВС у Гомельській області, йдеться в повідомленні.

Джерело: телеграм-канал МВС Білорусі

За законодавством Білорусі “поширення інформації з екстремістських джерел призводить до адміністративної відповідальності з покаранням у вигляді штрафу або арешту”.

Польський супутниковий телеканал “Белсат” активно висвітлював протести, що спалахнули в Білорусі після виборів президента в серпні 2020 року. Основні гасла протестувальників – проведення повторних, чесних виборів президента країни. Влада почала придушувати мирні протести, використовуючи гумові кулі, сльозогінний газ та водомети; у відповідь траплялися сутички із силовиками. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Було затримано кілька тисяч людей. Однак акції протесту тривають до сьогодні з різною інтенсивністю.

Наразі сотні людей в країні визнали політичними в’язнями. За даними ООН, нині щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

Водночас влада самопроголошеного президента Олександра Лукашенка розпочала наступ на незалежну журналістику країни.

Як повідомляла ZMINA, за даними Білоруської асоціації журналістів на 19 липня, лише за 10 днів в офісах і помешканнях представників ЗМІ в країні провели понад 60 обшуків.

Також, за інформацією білоруського правозахисного центру “Весна” від 20 липня, суд Мінська ухвалив вирок 11 учасникам телеграм-чатів “радикального спрямування”. У свідченнях ідеться про декілька чатів, зокрема ОГСБ, “Подработка Минск”, 100, 101. Усіх учасників засудили на терміни від п’яти до дев’яти років колонії посиленого режиму.

На тлі репресій з боку режиму нелегітимного президента країни Олександра Лукашенка Білоруська асоціація журналістів виступила із заявою, в якій вимагає “припинити знищення білоруських незалежних медіа”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter