Влада Чорткова планує “переселити” реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю, а на його місці створити смартквартири для ВПО: батьки проти

Дата: 28 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Міська рада Чорткова, що на Тернопільщині, отримала грант для облаштування житла внутрішньо переміщених українців. Мер міста ухвалив рішення створити смартквартири в приміщенні колишньої школи-інтернату – триповерховій будівлі, на першому поверсі якої містяться реабілітаційний центр “Дорога в життя” та інклюзивно-ресурсний центр. Ці два комунальних заклади хочуть перемістити до інших приміщень, однак батьки дітей, що відвідують центр, виступають проти й вважають, що влада такими діями дискримінує людей з інвалідністю.

Про це батьки повідомили виданню ZMINA.

Фото: Тернополяни

“Минулого року мер Володимир Шматько подав будівлю гуртожитку на європейський грант, щоб зробити там житло для тимчасово переміщених осіб, не вказавши, що в приміщенні гуртожитку є два комунальні заклади для людей з інвалідністю – реабілітаційний центр “Дорога в життя” (який має договір довгострокової оренди) та інклюзивно-ресурсний центр”, – розповіли батьки.

Крім того, у лютому депутати проголосували за зміну назви закладу з “Чортківський міський комунальний центр комплексної реабілітації дітей і осіб з інвалідністю “Дорога в життя” з відділенням денного перебування” на “Чортківський міський комунальний центр соціальної реабілітації дітей “Дорога в життя”. У такий спосіб депутати прибрали уточнювальну інформацію щодо того, що в центрі передбачається відділення денного перебування, а сам заклад розрахований як на дітей, так і на дорослих людей з інвалідністю. 

“Прибравши з назви слова “осіб з інвалідністю” депутати виганяють з центру 14 молодих людей, яким не виповнилося 18 років. Це є порушенням прав людей з інвалідністю на отримання базової послуги – денного перебування та догляду”, – наголошують батьки. 

Тим часом міський голова Чорткова Володимир Шматько зазначає, що його головною метою є раціональне використання приміщення. 

“Два поверхи та підвальне приміщення цієї будівлі пустували, а на першому поверсі містилося два комунальних заклади. Зрозуміло, що надалі цим двом центрам перебувати разом у цьому приміщенні буде некомфортно, тому що окрім житла там будуть створені робочі місця – ремонт одягу, перукарня. Тож ми знайшли приміщення на території садочка №9, зробили там ремонт і перенесли туди інклюзивно-ресурсний центр”, – розповів мер.

Батьки дітей, які відвідують заклад “Дорога в життя”, разом з попереднім керівництвом центру багато років працювали для створення там належних умов. Однак задля розумного використання приміщення міська рада працює над переміщенням реабілітаційного центру до іншої будівлі, що розташована на території садочка №5. Нині там переобладнують опалення – з комунального на індивідуальне, згодом на вході зроблять пандуси та облаштують безбарʼєрний простір.

“Це набагато більше приміщення, яке перебуває в ідеальному стані. Нова керівниця планує залучати донорів для закупівлі нового обладнання, згодом у центр шукатимуть нових спеціалістів. Хочемо, щоб заклад був не просто місцем для перебування дітей, а забезпечував максимально якісну реабілітацію на місцевому рівні”, – додав Шматько.

Насамкінець він наголосив, що міська рада спочатку облаштує комунальний заклад, а потім обговорюватиме питання переміщення туди реабілітаційного центру. 

Суперечка між батьками дітей, що відвідують центр “Дорога в життя”, та міською владою поширилась і в соціальних мережах. Деякі містяни підтримують батьків, наголошуючи, що з ухваленням рішення про переміщення закладу треба почекати до літа. Дехто переконаний, що питання житла для переселенців не на часі, а витрачати кошти треба на покращення життя місцевих жителів. Водночас значна частина жителів Чорткова підтримує міського голову та його рішення щодо облаштування смартквартир для ВПО. 

Нагадаємо, що в Івано-Франківській громаді також активно обговорюють питання відведення земельної ділянки під спорудження нового будинку для ВПО коштом європейського гранту на суму 9,5 мільйона задля розміщення понад 700 осіб. Місцеві виступають проти, оскільки представники хабу нібито не врахували їхньої думки щодо інтеграції до них ВПО, а влада замість розвʼязання давніх інфраструктурних проблемних питань цих сіл витрачає кошти на інше. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter