На Франківщині не можуть спорудити житло для ВПО через незгоду місцевих та нібито непридатність зони для життя 

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Представники Херсонського хабу обговорили питання відведення земельної ділянки в Івано-Франківській громаді з метою спорудження нового будинку для внутрішньо переміщених осіб коштом європейського гранту на суму 9,5 мільйона євро для розміщення понад 700 осіб. Питання набуло розголосу через незгоду місцевих активістів і жителів сіл Хриплин та Микитинці з локальним розміщенням ВПО саме в їхніх громадах.

Про це повідомляє благодійна організація “Херсон Нескорений”.

Фото: Galka.if.ua

Серед причин, чому місцеві жителі виступають проти зведення будинку для переселенців, те, що земельна ділянка нібито знаходиться в промисловій зоні та є непридатною для життя людей, а міська рада не шукала альтернативних варіантів в інших місцях. 

Крім того, мешканці сіл зауважили, що представники хабу нібито не врахували їхню думку щодо інтеграції до них ВПО, а влада замість розвʼязання давніх інфраструктурних проблемних питань цих сіл витрачає кошти на інше. 

Активісти та місцеві жителі побоюються, що будівництво житлового сектору зупинить відновлення промислових підприємств, які знаходяться поруч.

А також значною проблемою вважають те, що наразі у місцевих школах і дитсадках вже недостатньо місць для дітей ВПО.

“Разом з цим, мова йшла також про ідеологічні проблеми щодо “насильного введення руського міра й москалів” у Франківську громаду та повсюдне поширення російської мови, небажання переселенців ходити до церкви та закладів культури, негативний вплив дітей ВПО в закладах освіти на місцевих дітей тощо”, – додали у благодійній організації. 

Тим часом Херсонський хаб переконаний, що єврогрантові проєкти обов‘язково слід реалізовувати як задля іміджу України, так і з метою розвʼязання актуальних проблем вимушених переселенців, які втратили своє житло через збройну агресію РФ. Також вказаний проєкт дозволить здійснити додаткові інвестиції в економіку громади й підтримати місцевий бізнес.

Нагадаємо, що 23 лютого, у четвер, у Рівненькій області відкрили перше модульне містечко для ВПО. У 12 будинках житимуть понад 40 переселенців. Будинки утеплені та витримують температуру до -40°C. У кожному з них є автономне опалення. Також облаштована кухня, душова, шафа, двоспальне ліжко та двомісний диван.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter