Відкрили онлайн-магазин “домашнього насильства”, де можна позбутися небезпечних стереотипів

Дата: 25 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

В Україні запустили соціальний проєкт у вигляді онлайн-магазину, в якому замість купівлі можна позбутися стереотипів щодо домашнього насильства. 

Про це повідомили на сайті Amnesty International Ukraine.

“Асортимент” магазину

В асортименті магазину “Все не для дому”, зокрема, настільне дзеркало “Кому ти ще потрібна?”, кухонний ніж “Я захищала своє життя”, м’яка іграшка “Тільки нікому не кажи”, махровий халат “Яка робота? Твоє місце вдома” та каструля “Ти весь день удома, де вечеря?”.

“Ми зібрали цілу колекцію. Тут є речі, які передаються з покоління в покоління, а є й такі, що з’явилися недавно. Котрісь із цих предметів, певно, є у твоїх знайомих чи сусідів”, – розповіли автори проєкту. 

На сайті магазину користувачі можуть обрати один із предметів та прочитати більше про різні види домашнього насильства. 

“Майже третина українців і досі вважає, що згода на секс у шлюбі не обов’язкова. Шлюб – не абонемент на секс. Секс без згоди – це завжди зґвалтування“, – йдеться в описі до набору постільної білизни “Любиш – значить не відмовиш”.

Для людей, які стали свідками домашнього насильства або його жертвами, правозахисники також підготували покрокову інструкцію. Окрім цього, всім охочим пропонують прочитати текст Конвенції Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, більш відомої як Стамбульська конвенція.

Активісти, правозахисники та міжнародні партнери неодноразово говорили про те, що, не ратифікувавши документ, Україна не зможе належно розв’язати питання домашнього насильства, ситуація з яким є кричущою. Проти ратифікації документа виступають так звані поборники традиційних цінностей та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій. Однак у липні поточного року в уряді розповіли, що готові внести до парламенту відповідний законопроєкт.

Як відомо, щороку з 25 листопада до 10 грудня  (День прав людини) у всьому світі проходить акція “16 днів дій проти ґендерного насильства”. Тема цьогорічної кампанії – “Розфарбуйте світ у помаранчевий колір: фінансуйте, реагуйте, запобігайте, збирайте!”.

Як зазначають в ООН, після оголошення пандемії COVID-19 усі види насильства щодо жінок і дівчаток, особливо насильство в сім’ї, почастішали. Адже з початком пандемії жінки та діти, які потерпають від домашнього насильства, стали заручниками ситуації та фактично змушені жити з кривдниками в ізоляції. Через це Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав уберегти їх від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом, а згодом до його закликів доєднався Папа Франциск. 

Цього року українські правоохоронці стверджували, що з початку карантину кількість повідомлень на лінію 102 про домашнє насильство не збільшилася. Однак дані правозахисників свідчать про протилежне. Останні дослідження також показують, що на карантині поліція рідше виносить домашнім кривдникам заборонні приписи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter