ВСУ зменшив строк для жінки, засудженої за замах на вбивство чоловіка, який вчиняв насильство

Дата: 08 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду пом’якшив покарання із семи років позбавлення волі до обмеження волі на один рік і шість місяців для жительки Дніпра, адже виявилося, що чоловік вчиняв над нею домашнє насильство.

Про це повідомляє видання “Юридична практика”.

У січні 2016 року в Дніпрі 46-річна жінка посварилася зі своїм чоловіком, який був напідпитку. Як розповідали правоохоронці, суперечка переросла в бійку і дружина вдарила чоловіка сокирою по голові близько шести разів. Після цього вона викликала швидку, яка врятувала життя потерпілого.

Згодом Кіровський районний суд міста визнав її винною в замаху на умисне вбивство, однак захист жінки стверджував, що суд першої інстанції необґрунтовано дійшов висновку щодо мотивів. Так, судді залишили без уваги її свідчення про самооборону від домашнього насильства. Окрім цього, судді також не пояснили у вироку, чому за наявності суперечливих доказів було взято до уваги одні та відкинуто інші. 

Верховний Суд, переглянувши справу, дійшов висновку, що засуджена до семи років позбавлення волі жінка не мала наміру вбивати свого чоловіка, адже після інциденту викликала йому швидку. Також судмедекспертиза засвідчила, що потерпілий застосував до дружини насильство під час нападу. 

“У цій ситуації обвинувачена діяла, захищаючись від протиправного зазіхання з боку співмешканця, який перебував у стані алкогольного сп’яніння, поводився агресивно, погрожував їй і був значно сильніший за неї, однак водночас вона перевищила межі необхідної оборони, навмисне заподіявши потерпілому шкоду у вигляді тяжких тілесних ушкоджень, яка явно не відповідає небезпечності зазіхання та обставинам захисту”, – постановили судді. 

У підсумку суд перекваліфікував у справі статтю “замах на вбивство” на “заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони”.

Нагадаємо, що на початку року в Одесі суд дав умовне жінці за вбивство чоловіка, який декілька років знущався з неї. 

Як відомо, у січні минулого року набув чинності закон про запобігання насильству щодо жінок та домашньому насильству. У документі, зокрема, визначили, що домашнім насильством є інциденти не тільки між подружжям, а й значно ширшим колом осіб, передбачили можливість відокремити кривдника від жертви за допомогою термінового заборонного та обмежувального приписів. 

Згодом українські суди ухвалили щонайменше п’ять вироків за домашнє насильство, а в Києві чоловіка вперше на три місяці відправили до в’язниці за знущання з дружини. Водночас лише минулого року понад пів тисячі жінок в Україні відбували покарання за статтею 115 ККУ “Умисне вбивство”. Велика частина з них стали засудженими, захищаючись від домашнього насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter