Від початку вторгнення росіяни вбили 154 українських спортсменів і тренерів

Дата: 26 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинули 154 українських спортсмени й тренери. 

Про це розповів міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт

Фото: фейсбук-сторінка Вадима Гутцайта

Виступаючи на Конференції міністрів спорту Ради Європи, посадовець зазначив, що загиблі були як військовими, так і цивільними. 

“Ми відбудуємо зруйновані стадіони й спортивні палаци, але ніхто не поверне нам 154 життів наших спортсменів і тренерів. Вони загинули на полі бою, у своїх домівках від ворожих снарядів. Росія і її сателіти мають відповісти за всі скоєні злочини”, – сказав Гутцайт. 

Міністр закликав відсторонити національні спортивні органи РФ та Білорусі від міжнародних спортивних федерацій, позбавити всіх осіб, пов’язаних з цими країнами, впливу на міжнародні спортивні федерації, а також усунути їх від правлінь та організаційних комітетів.

Гутцайт також запропонував європейським колегам заборонити участь представників Росії та Білорусі в міжнародних змаганнях у будь-якому статусі та перестати транслювати в обох країнах всі спортивні змагання.

“Ці кроки потрібно зробити не завтра, а вже сьогодні. Адже наступний, 2023 рік буде відбірковим до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі. Країни-агресорки роблять усе, щоб брати в них участь. Ми не можемо цього допустити”, – закликав міністр. 

Чимало українських спортсменів загинуло внаслідок російського вторгнення. До прикладу, ZMINA писала про те, що:

  • через обстріли Кривого Рогу загинула 20-річна чемпіонка України зі спортивних танців Дар’я Курдель
  • захищаючи Маріуполь, загинув боєць “Азову”, чемпіон України з кікбоксингу Олексій Янін
  • у Маріуполі також загинула 14-річна важкоатлетка Аліна Перегудова
  • загинув унаслідок бомбардувань Маріуполя й багаторазовий чемпіон України з водного поло та екскапітан національної збірної Євген Обединський. Після смерті росіяни депортували його доньку Кіру до Росії, однак нині дівчину повернули рідним; 
  • закатували росіяни в місті Тростянець спортсмена Сергія Проневича.
П’ятеро загиблих унаслідок повномасштабногов вторгнення Росії українських спортсменів: Дар’я Курдель, Олексій Янін, Аліна Перегудова, Євген Обединський та Сергій Проневич

Нагадаємо, що в щонайменше двох зруйнованих росіянами в Запоріжжі будинках жили спортсмени Тетяна Лазаренко та Сергій Сидорчук

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter