Від початку повномасштабного російського вторгнення ВООЗ доставила до України понад 3 тисячі тонн медзасобів

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Всесвітня організація охорони здоров’я доставила до України понад 3 тисячі тонн медичних засобів. 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: ВООЗ

За понад рік повномасштабної війни російські військові вчинили більш як три сотні атак на систему охорони здоров’я, а найбільше пошкоджень зазнали установи в Харківській, Донецькій, Київській та Луганській областях.

Втім, медична система, як уже наголошували в МОЗ, – це не тільки будівлі лікарень, аптек, пологових будинків та сучасне обладнання, але й працівники, яких за час вторгнення загинуло понад сотню. Через руйнування системи вже менше українців звертаються по допомогу, а деякі помирають без неї. 

В уряді, коментуючи допомогу ВООЗ, зазначили, що передані засоби фактично рятують життя пацієнтів. Так, у вигляді допомоги передали електрогенератори, автомобілі невідкладної допомоги, запаси кисню, матеріали для допомоги в разі травм і проведення невідкладних оперативних втручань, медикаменти для лікування неінфекційних захворювань та багато іншого. 

Окрім цього, ВООЗ працює над навчанням медпрацівників, наприклад щодо лікування травм та масових уражень, з питань гендерно зумовленого насильства, психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, хімічного впливу, епідеміології та лабораторної діагностики. Нині такі навчання відвідали понад 10 тисяч медичних працівників. 

Перспективними напрямами для співпраці, як кажуть урядовці, є сфера психічного здоров’я, розвиток системи реабілітації та покращення доступності до медпослуг, особливо на первинному рівні. 

Нагадаємо, що цього року з державного бюджету на охорону здоров’я піде понад 200 мільярдів гривень, а більша частина має покрити витрати на реалізацію програми медичних гарантій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter