Цьогоріч з бюджету на охорону здоров’я піде понад 200 мільярдів гривень

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У державному бюджеті України на 2023 рік заклали видатки на охорону здоров’я на суму 206,8 мільярда гривень. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Julian Simmonds\The Telegraph

З передбачених понад 200 мільярдів гривень видатки державного бюджету разом з трансфертами становлять 176,1 мільярда гривень.

Більша частина, а саме понад 142 мільярди гривень, піде на реалізацію програми медичних гарантій. Її фінансування назвали одним з пріоритетних напрямів. 

“Уряд робить усе можливе для забезпечення стабільного фінансування сфери охорони здоровʼя… Завдяки цьому медична реформа продовжила свій розвиток і може адаптуватися до нових реалій, оперативно реагуючи на всі виклики”, ‒ каже заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Урядовці сподіваються, що обсяг видатків дозволить не лише надавати необхідні медпослуги, але й розвивати напрямок реабілітації та психологічної підтримки. Окрім цього, планують розширити програму доступності ліків та медичних виробів. 

Цього року мінімальний розмір оплати праці лікаря збережеться на рівні не нижче 20 тисяч гривень, а середній медичний персонал має отримувати не менше 13,5 тисячі. Мінімалку отримуватимуть й фармацевтичні працівники та фахівці з реабілітації.

Із загальної суми видатків на охорону здоров’я на 2023 рік 10 мільярдів гривень піде на закупівлю ліків, медичних виробів й сучасного обладнання, а ще 3,8 мільярда – на посилення епідемічного нагляду за інфекційними та неінфекційними хворобами.

Нагадаємо, що уряд нещодавно постановив, аби до реабілітаційних команд у лікарнях обов’язково залучали протезистів, а парламент ухвалив закон про ВІЛ, що нарешті визначає профілактику та лікування за стандартами ВООЗ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter