Верховна Рада ухвалила закон про ВІЛ, який визначає профілактику та лікування за стандартами ВООЗ

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

12 січня на першому цьогорічному пленарному засіданні парламент ухвалив законопроєкт №6364 щодо змін до закону про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини, та правовий і соціальний захист людей, що живуть з ВІЛ. 

Про це повідомили у Верховній Раді України.

Фото: Depositphotos

“Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №6364 щодо змін до закону про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини, та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ. Законопроєкт був розроблений у співпраці з Міністерством охорони здоровʼя України та з урахуванням керівних документів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ)”, – йдеться у повідомленні.

Закон враховує керівні документи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та світові стандарти налагодження системи ранньої діагностики та лікування людей з ВІЛ.

Так, новий законопроєкт скасовує архаїчне поняття “групи ризику”, яке до цього існувало в українському законодавстві. Правозахисники наголошують, що немає груп ризику, а є більш-менш ризиковані практики. Також є ключові групи, на які треба спрямувати зусилля держави, аби запобігти поширенню ВІЛ.

Крім того, закон вводить у законодавче поле доконтактну профілактику або PrEP – надсучасний метод запобігання інфікуванню, коли людина може близько контактувати з ВІЛ-інфікованим, але при цьому не захворіти. 

Також закон дозволяє самотестування – можна робити перевірку на ВІЛ самостійно або з допомогою консультанта. З власної ініціативи тестуватися можна з 14 років, до цього – тільки на прохання батьків.

“Нарешті у тексті є рекомендації ВООЗ щодо залучення громадських організацій до тестування швидкими тестами. Вбачається, що це положення є надзвичайно важливим в умовах війни та повоєнному відновленні, коли медична система є перевантажена і людського ресурсу проводити тестування, наприклад, на деокупованих територіях, немає”, – зазначає “Мережа 100% життя”, що працює з людьми, які живуть з ВІЛ/СНІД.

Благодійна організація “Мережа 100 % життя” також наголошує на важливості положення щодо необхідності охоплення тестуванням на ВІЛ та лікуванням ВІЛ всіх людей, незалежно від законності перебування на території України, відповідно до Європейської конвенції з прав людини.

Важливо, що віднині кожна донація крові підлягатиме перевірці на ВІЛ перед її використанням. 

Примітно також, що закон прямо забороняє приниження гідності людей на підставі приналежності до різних ключових груп – зокрема чоловіків, які мають статеві стосунки з чоловіками. 

Востаннє профільний закон переглядався 11 років тому. За цей час з’явилися нові методи профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу, стартувала медична реформа, запрацювала електронна система охорони здоров’я. Тому законодавчі зміни стали необхідними.

Тепер законопроєкт чекає на підпис президента України, після чого він набере чинності через шість місяців.

Нагадаємо, що люди, що живуть з ВІЛ, досі стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Це є причиною появи страху проходити тестування та хибної думки про те, що ВІЛ/СНІД є виключно хворобою ЛГБТ-людей, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних. В Україні найпоширенішим шляхом інфікування ВІЛ є незахищений гетеросексуальний секс.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter