Через російське вторгнення та вимушену міграцію 20% українців не звертаються по медичну допомогу

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення та вимушену міграцію щонайменше 20% українців не звертаються по медичну допомогу. 

Такі дані навів міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко

Ілюстраційне зображення. Фото: Joseph Sywenkyj / The Wall Street Journal

Посадовець нагадав, що медична система відчуває як прямі, так і непрямі виклики повномасштабного вторгнення. 

“Окрім очевидних щоденних жахіть війни нам доводиться мати справу і з такими наслідками, як дефіцит палива, інфляція, руйнування інфраструктури та енергетичної системи тощо”, – зазначає Ляшко. 

Через російську агресію щотижня всередині країни проводять приблизно 3500 медичних евакуацій. Щодо загальної кількості медичних евакуацій поза Україною, проведених за понад рік великої війни, то таких у МОЗ налічили близько 2663, а стосувалися вони як військових, так і цивільних.

Пацієнтів доправляли до 28 країн світу. 

Нагадаємо, що, за оцінками ВООЗ, система охорони здоров’я на Сході України через російське вторгнення фактично опинилася на межі краху, а щонайменше 3 тисячі українців померли, оскільки не мали доступу до лікування хронічних захворювань.

Цього року з державного бюджету на охорону здоров’я піде понад 200 мільярдів гривень, а більша частина має покрити витрати на реалізацію програми медичних гарантій. 

Фотографія обкладинки: Volodymyr Petrov

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter