Від Ірану вимагають виплат і повернення особистих речей жертв авіакатастрофи МАУ

Дата: 04 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752, що збили на початку минулого року в Ірані, виступила зі спільною заявою, в якій вимагає від влади країни визнати свою провину та компенсувати втрати жертвам. 

Про це повідомили на сайті МЗС України. 

Жінка плаче перед екраном з портретами покійних членів екіпажу та пасажирів рейсу МАУ, який розбився в Ірані. Фото: torontosun.com

Міністри Канади, Швеції, України та Великої Британії скерували повідомлення про претензії до Ірану. У заяві вони назвали дії та бездіяльність іранської влади порушенням міжнародного права та нагадали, що громадянам їхніх країн та резидентам на борту збитого літака завдали істотної та непоправної шкоди, а тому Іран має виконати свої зобов’язання щодо виплат у повному обсязі.

“Ми висунули низку вимог, що не є вичерпними, серед яких – визнання вчинення неправомірних дій та повний звіт про обставини, що призвели до збиття літака, принесення публічних вибачень, повернення зниклих та вкрадених особистих речей жертв, запевнення в недопущенні подібних дій у майбутньому в чітко висловлений спосіб, забезпечення прозорості кримінального розслідування на засадах верховенства права, а також справедлива компенсація матеріальних та моральних збитків, завданих жертвам та їхнім сім’ям незалежно від національності та в сумі, що відповідає зобов’язанням Ірану за міжнародним законодавством”, – наголошують міністри.

Владу Ірану закликали погодити дати офіційного початку переговорів щодо репарацій.

У грудні минулого року офіційне агентство новин Ісламської Республіки Іран повідомляло, що уряд країни доручив виплатити по 150 тисяч доларів родинам кожної з жертв катастрофи літака МАУ. Гроші планували виплатити до першої річниці катастрофи, тобто 8 січня 2021 року. 

Водночас, як розповів журналістам речника МЗС України Олег Ніколенко згодом, перед визначенням обсягу компенсацій треба встановити всі обставин збиття літака та притягнути винних до відповідальності, що не було зроблено.

“Лише після цього можна говорити про розмір грошових виплат. Конкретна сума компенсацій має стати результатом домовленості урядів всіх держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, а не одностороннім рішенням”, – сказав він.

Нагадаємо, що український літак регулярного рейсу PS-752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані на початку минулого року. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету. Внаслідок катастрофи загинуло 176 людей: усі пасажири та члени екіпажу. Згодом іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак. 

Тільки через рік після катастрофи влада країни оприлюднила свій звіт, у якому однією з причин трагедії назвали зміщення позиції радіолокаційної станції військових, що нібито призвело до помилки у зв’язку. Після публікації звіту українське МЗС назвало його “збіркою маніпуляцій”. В ООН стверджували, що Іран приховує обставини, пов’язані з катастрофою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter