Верховна Рада заборонила колекторам стягувати з військових прострочені борги

Дата: 08 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №7414, який тимчасово забороняє банкам, небанківським установам та колекторам стягувати з військових прострочені борги.

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Авторами законопроєкту стали депутати Ольга Василевська-Смаглюк, Данило Гетманцев, Вікторія Кінзбурська та Ярослав Железняк

Банкам, небанківським установам та колекторам тимчасово заборонили стягувати борги з: 

  • військовослужбовців ЗСУ та інших утворених військових формувань правоохоронних органів спеціального призначення;
  • Державної спеціальної служби транспорту;
  • Держслужби спеціального зв’язку, які проходять військову службу на території України;
  • українців, які виконують військовий обов’язок за межами України;
  • військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням військової служби та членів їхніх сімей;
  • військовозобов’язаних та резервістів, призваних на навчальні та спеціальні збори;
  • членів добровольчих формувань територіальних громад під час участі у підготовці формувань та виконання завдань територіальної оборони України.

Борги не зможуть стягувати ще упродовж шести місяців після дня припинення або скасування воєнного стану. 

Торік Верховна Рада встановила правила роботи колекторів, зокрема порядок реєстрації таких компаній, вимоги до етичної поведінки з боржниками, форми й порядок комунікації, вичерпний перелік персональних даних для оброблення, нагляд за колекторською діяльністю та санкції за порушення. 

За рік до ухвалення закону більшість скарг Омбудсману від громадян у сфері захисту персональних даних стосувалась саме агресивної поведінки колекторів. ZMINA розповідала, як колектори Сбербанку погрожували переселенцю передати його борг бойовикам “ДНР”.

Якщо ви стали жертвою колекторів, то слід звернутись з письмовою скаргою до керівництва колекторської компанії, яка вас турбує, а також до контактцентру НБУ за телефоном 0 800 505 240. Ви також можете звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, правоохоронців та суду. 

Нагадаємо, що нещодавно депутати дозволили роботодавцям не платити зарплати працівникам, мобілізованим чи призваним на військову службу під час дії воєнного стану.

Фотографія обкладинки: Shutterstock

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter