Разом з поверненням відпусток вчителям депутати дозволили не платити на колишній роботі мобілізованим

Дата: 07 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Ухваливши на початку липня у другому читанні законопроєкт щодо оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану, Верховна Рада дозволила роботодавцям не платити зарплати працівникам, мобілізованим чи призваним на військову службу під час дії воєнного стану.

Про це повідомляє видання DW.

Фото: сайт Херсонської ОДА

За законопроєкт №7251 проголосували 262 депутати й, за їхніми словами, він має суттєво оптимізувати, зробити простішою та зрозумілішою в застосуванні сучасну систему законодавства про працю. Внесені зміни, наприклад, дозволяють вчителям брати 56 днів відпустки, яку скоротили через війну.

Поправку, яка дозволяє роботодавцям не платити зарплату мобілізованим, внесли до Кодексу законів про працю у статтю 49-2 “Порядок вивільнення працівників”. Згідно з нею, за призваними на службу під час мобілізації зберігатиметься тільки місце роботи й посада. За мобілізованими зберігатиметься державне грошове забезпечення. 

Авторка поправки нардепка Галина Третьякова, коментуючи свою ідею, зауважила, що “потрібно було знімати цей тягар з роботодавців”.

“Ця практика, аби військовослужбовцеві роботодавець продовжував платити зарплату після мобілізації, виникла у 2014 році. На той час мобілізованих було не так багато, зарплати йшли із державного бюджету. (Роботодавці. – Ред.) сплачують податки, за рахунок яких формується утримання наших військових, вони зараз ще виплачують заробітну плату, а ще потрібно, щоб вони розвивали економіку”, – каже Третьякова. 

Галина Третьякова

Водночас експерти застерігають, що істотні зміни фінансування роботи військовослужбовців можуть вплинути на виконання  мобілізаційного плану генштабу ЗСУ. Полковник запасу, військовий експерт Олег Жданов зауважує, що фінансові питання теж впливають на мотивацію військовослужбовців й що “через ухвалені депутатами зміни держава більше програє, аніж виграє”.

“Люди сподіваються на ті гроші, які платить Міністерство оборони й на свою зарплатню, яка залишилася за місцем роботи. Це зменшить мотивацію людей йти добровільно у військкомати й служити”, – припускає він. 

У Конфедерації роботодавці України підтверджують, що проблема з виплатами для працівників, яких мобілізували чи призвали на службу є, адже багато підприємств не в змозі оплачувати їм зарплати й водночас набирати нових людей для виконання бізнес-завдань. При цьому як у конфедерації, так й авторка поправки нардепка Третьякова підтримують позицію добровільного підходу до підтримки мобілізованих працівників з боку роботодавців. 

Нагадаємо, що нещодавно секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що бойовий та військовий досвід отримують близько 1 мільйона українців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter