Верховна Рада визнала ПВК “Вагнер” міжнародною злочинною організацією

Дата: 06 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

6 лютого, у понеділок, Верховна Рада України на засіданні визнала приватну військову компанію “Вагнер” міжнародною злочинною організацією. За відповідне рішення віддали свої голоси 333 нардепи.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Фото: РБК-Україна

У пояснювальній записці до проєкту постанови №8397 зазначають, що “члени ПВК “Вагнер” відповідальні за численні випадки неправомірного і необґрунтованого воєнною необхідністю застосування зброї проти мирного населення України, акти жорстокості й жорстокого поводження, примусового переміщення цивільних осіб, зґвалтування, викрадення дітей, масові страти, збройні напади на заклади освіти, охорони здоров’я, культові споруди тощо”.

Крім того, автори проєкту постанови наголосили, що бійці “Вагнера” причетні до дестабілізації, порушення прав людини та незаконних операцій із природними ресурсами в країнах Африки (ЦАР, Малі, Лівія) та Близького Сходу (Сирія), що свідчить про міжнародний характер їхньої злочинної діяльності.

Тож парламент звернувся до урядів і парламентів країн світу визнати ПВК “Вагнер” міжнародною злочинною організацією.

Нагадаємо, що заочно близькому до Путіна бізнесмену та керівнику ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину в Україні повідомили підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та веденні агресивної війни 

За  зазіхання на територіальну цілісність Пригожину загрожує від 10 до 15 років або довічне, а за ведення агресивної війни – ще від 10 до 15 років.

З пропозицією внести ПВК “Вагнер” до списку терористичних організацій торік виступили депутати Європейського парламенту, а британські юристи вже позиваються щодо “вагнерівців” за тероризм і воєнні злочини в Україні. Схожий позов подали й у Сербії, де “вагнерівці” також вербують бойовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter