Верещук: Усі ВПО на Рівненщині, які знайшли роботу, здебільшого переселилися до орендованого житла

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

За останній рік усі внутрішньо переміщені особи на Рівненщині, які знайшли в регіоні роботу, переважно переселились із гуртожитків до індивідуального орендованого житла. 

Про це розповіла міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Ілюстраційне зображення. На підлозі спортзалу у Львові, де розмістили ВПО, лежать матраци. Фото: CRISIS GROUP / Jorge Gutierrez Lucena

Працевлаштування посадовиця назвала найкращим інструментом інтеграції ВПО в громади, що приймають. 

“Люди не повинні залишатися ізольованими у своїх гуртожитках. Вони мають сприймати громади як свої і не бути в них гостями. Щоб діти ходили до школи, відвідували гуртки, спортивні секції тощо. Ті, хто сповідують такі принципи, вже давно соціалізувалися на новому місці й отримують задоволення від такого життя”, – каже Верещук. 

Від початку повномасштабного російського вторгнення щонайменше 4,8 мільйона українців стали ВПО. Однак це лише ті, хто офіційно зареєструвався. Якщо ж дивитися на дані опитування Міжнародної організації з міграції, кількість внутрішньо переміщених осіб сягає 6,9 мільйона.

Щодо проблем з роботою, то лише третина опитаних назвала заробітну плату як основне джерело доходу після переміщення, а майже чверть покладається лише на держдопомогу. 

Мешкають ВПО в більш ніж п’яти тисячах місць компактного поселення, а більшість із них на новому місці відчувають до себе позитивне ставлення. Швидше адаптуватися до нових умов, за словами дослідників, переселенців стимулює прагнення повернутися до звичних умов життя. 

Загалом, за оцінками Мінекономіки, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії втратили роботу майже 5 мільйонів людей, а найбільше безробіття вдарило по жінках та мешканцях сходу. 

Нагадаємо, що цього року переселенцям виплатили вже понад 6,2 мільярда гривень допомоги на проживання.

Якщо ви стали ВПО, то прочитайте посібник з корисною інформацією від юристів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter