Вбивство журналіста Василя Сергієнка: один з обвинувачуваних утік з-під домашнього арешту — ЗМІ

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Володимир Воронков, обвинувачений у вбивстві черкаського журналіста Василя Сергієнка 2014 року, утік з-під домашнього арешту. 

Про це пише видання “18000” з посиланням на інформацію Офісу генерального прокурора України.

Володимир Воронков. Архівне фото Watchers Media

Запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Воронкову 2020 року обрала колегія суддів Городищенського райсуду. З поля зору правоохоронців обвинувачуваний зник наприкінці 2022 року, заявили журналісти.

Справа про вбивство Василя Сергієнка довгий час розглядалася на Черкащині, 2021 року її передали до Києва. За цей час суд фактично відпустив з-під варти всіх фігурантів, зокрема Воронкова та імовірного організатора Вадима Мельника, уточнило видання.

Водночас журналісти повідомили, що за даними правоохоронців, ще двоє обвинувачених мобілізовані до лав Збройних сил України: ймовірний організатор злочину Вадим Мельник і Віктор Горбенко, який, за версією слідства, керував однією з автівок, у якій перевозили викраденого журналіста.

За даними Watchers Media, востаннє Воронков був на судовому засіданні у січні 2022-го. На перше слухання після відновлення роботи столичних судів влітку 2022-го, обвинувачуваний у справі про вбивство журналіста вже не з’явився.

Воронкова оголосили в розшук, куди саме він втік — невідомо, кордон легально не перетинав, повідомило джерело журналістів у правоохоронних органах.

Співрозмовник Watchers уточнив, що у Воронкова не було електронного засобу контролю, так званого “браслета”, у період дії запобіжного заходу.

Поки Воронков перебуває в розшуку, суд виділив провадження щодо нього з основної справи й призупинив його до моменту, коли обвинуваченого буде розшукано.

ZMINA звернулася до ОГП за уточненням інформації.

Нагадаємо, що Василя Сергієнка — активіста Майдану, члена ВО “Свобода” — викрали з двору власного будинку 4 квітня 2014 року. Наступного дня його тіло знайшли в лісі зі слідами тортур. Колеги активіста називають замовником злочину ексрегіонала, народного депутата від “Відродження”.

Суд у справі почався 2016-го, за чотири роки змінилося 12 колегій суддів. З лютого 2019 року справу передали до Городищенського райсуду на чолі з Людмилою Синицею. Але розгляд її практично не просувався. Через це представниця потерпілих Євгенія Закревська та прокурорка Юлія Малашич добилися зміни підсудності: за рішенням Верховного Суду з липня 2021 року справу розглядав Дарницький райсуд Києва.

Організацію злочину інкримінують Вадиму Мельнику, підозру у викраденні оголосили Валентину Завражину, Роману Недибалюку, Віктору Горбенку. Керівником останніх, за даними слідства, є Андрій Іносов. Виконавцями вбивства слідство вважає Валерія Федорова та Володимира Воронкова.

На початку січня 2020-го ймовірний організатор убивства журналіста Мельник вийшов з-під варти під домашній арешт.

У жовтні 2020 року стало відомо, що США не видадуть Україні Іносова.

У квітні 2021-го ДБР висунуло підозру ще одному фігуранту справи: йому інкримінують участь у злочинній організації, незаконне позбавлення волі та вбивство Сергієнка з особливою жорстокістю з корисливих мотивів, вчинене на замовлення за попередньою змовою групою осіб.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що обвинувачений в організації вбивства журналіста Василя Сергієнка 2014 року Вадим Мельник отримає 10 тисяч євро моральної шкоди за рішенням Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter