Вбивство журналіста Василя Сергієнка: обвинувачуваний в організації злочину отримає 10 тисяч євро моральної шкоди за рішенням ЄСПЛ

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Вадим Мельник, обвинувачений в організації вбивства журналіста Василя Сергієнка 2014 року, отримає 10 тисяч євро моральної шкоди за рішенням Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це йдеться на сайті видання Watchers media, у розпорядженні якого є текст рішення.

Вадим Мельник. Джерело: Радіо Свобода

У скарзі до ЄСПЛ Мельник заявив також, що його:

  • утримували в металевій клітці під час судових засідань 2017–2018 років;
  • свавільно “повторно затримали” 30 травня 2017 року;
  • необґрунтовано утримували під вартою під час досудового розслідування.

Також він указав на неналежний розгляд українськими судами скарги щодо законності його затримання 2017 року та на начебто відсутність незалежності українських судів під час розгляду питання щодо утримання його під вартою на досудовому слідстві.

Журналісти пишуть, що після дослідження матеріалів суд дійшов висновку, що в справі Мельника було:

  • порушення статті 3 конвенції з прав людини (“Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню”);
  • пункту 1 статті 5 конвенції (“Право на свободу та особисту недоторканність”);
  • пункту 3 статті 5 конвенції через позбавлення заявника свободи із 16 травня 2017 до 22 серпня 2019 року (“Розгляд справи судом упродовж розумного строку або звільнення під час провадження”).

Водночас у ЄСПЛ вирішили, що не було порушення пункту 4 статті 5 конвенції (“Кожен, кого позбавлено свободи внаслідок арешту або тримання під вартою, має право ініціювати провадження, під час якого суд без зволікання встановлює законність затримання і приймає рішення про звільнення, якщо затримання є незаконним”).

“Зважаючи, що тримання підсудних у металевих клітках під час судових засідань було стандартною практикою в Україні, яка не передбачала здійснення оцінювання існування будь-яких реальних і конкретних ризиків для безпеки в залі суду, Європейський суд встановив порушення статті 3 конвенції у зв’язку з триманням заявника 20 липня 2018 року в металевій клітці під час судового засідання”, – зауважили в ЄСПЛ.

Скарги Мельника на неналежну медичну допомогу й відсутність незалежності національних судів суд відхилив як необґрунтовані.

Нагадаємо, що Вадим Мельник – один з п’яти фігурантів справи щодо вбивства журналіста з Черкащини Василя Сергієнка в період Революції гідності та початку російської агресії в Криму та на українському сході. Українське слідство вважає його організатором убивства. Володимира Горбенка, Валентина Завражина та Романа Недибалюка звинувачують у виконанні викрадення, Володимира Воронкова – у виконанні вбивства.

Замовником убивства друг вбитого журналіста Олег Собченко називав місцевого аграрного олігарха Геннадія Бобова. Під час обшуків у справі на об’єктах, які афільовані з Бобовим, знайшли автомати, які видавали тітушкам з бази МВС 20 лютого 2014 року після розстрілу на Майдані, пише видання.

Справу про вбивство, де фігурує Мельник, слухали в Городищенському суді Черкаської області з червня 2019 року. 

Василь Сергієнко був учасником “Автомайдану”, активістом ВО “Свобода”. 4 квітня 2014 року його викрали з будинку в місті Корсунь-Шевченківський Черкаської області, під час викрадення побили й поранили ножем. Потім вивезли в ліс, де катували.

Тіло журналіста виявили по гарячих слідах у лісі за 15 км від Корсуня-Шевченківського з численними слідами тортур. Пошукову групу очолював Олег Собченко.

24 січня 2023 року Собченко загинув під Вугледаром, захищаючи Україну від російських окупаційних військ, пишуть журналісти Watchers Media. Євгенія Закревська воює в складі 92 окремої механізованої бригади.

Нагадаємо, що Сергієнка – активіста Майдану, члена ВО “Свобода” – викрали з двору власного будинку 4 квітня 2014 року, наступного дня його тіло знайшли в лісі зі слідами тортур. Колеги активіста називають замовником злочину ексрегіонала, народного депутата від “Відродження”.

Суд у справі почався 2016-го, за чотири роки змінилося 12 колегій суддів. З лютого 2019 року справу передали до Городищенського районного суду на чолі з Людмилою Синицею. Але розгляд її практично не просувався. Через це представниця потерпілих Євгенія Закревська та прокурорка Юлія Малашич добилися зміни підсудності: за рішенням Верховного Суду з липня 2021 року справу розглядав Дарницький райсуд Києва.

Організацію злочину інкримінують Вадиму Мельнику, підозру у викраденні оголосили Валентину Завражину, Роману Недибалюку, Віктору Горбенку. Керівником останніх, за даними слідства, є Андрій Іносов. Виконавцями вбивства слідство вважає Валерія Федорова та Володимира Воронкова.

На початку січня 2020-го ймовірний організатор убивства журналіста Мельник вийшов з-під варти під домашній арешт.

У жовтні 2020 року стало відомо, що США не видадуть Україні Іносова.

У квітні 2021-го ДБР висунуло підозру ще одному фігуранту справи: йому інкримінують участь у злочинній організації, незаконне позбавлення волі та вбивство Сергієнка з особливою жорстокістю з корисливих мотивів, вчинене на замовлення за попередньою змовою групою осіб.

Як повідомляла ZMINA, за 30 років незалежності України під час виконання професійних обов’язків загинули більш ніж 70 журналістів, значна частина з них була вбита.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter