В Україні вперше викривач корупції отримає 13,3 мільйона гривень винагороди

Дата: 02 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні вперше суд ухвалив рішення про виплату винагороди викривачу корупції, що становитиме 13 мільйонів 299 тисяч 950 гривень. 

Про це повідомила пресслужба Вищого антикорупційного суду.

Євген Шевченко. Фото з фейсбуку

Про спробу підкупу за 6 мільйонів доларів керівників антикорупційних органів у 2020 році розповів викривач корупції Євген Шевченко, якого з 2016-го називають “позаштатним працівником НАБУ”. 

Йдеться про хабар у 5 мільйонів доларів, що призначався керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому. За даними слідства, у нього хотіли “купити” зняття підозри з ексміністра в справі про розкрадання стабілізаційного кредиту “Реал Банку”. Ще 1 мільйон доларів нібито призначався для посередників.

Судді ВАКС затвердили угоду між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника ГУ ДПС у Києві Миколою Ільяшенком – останнім обвинуваченим у справі. Отже, за спробу підкупити Холодницького до в’язниці не сів ніхто, бо обвинуваченим дали умовно.

Нагадаємо, що українці називають корупцію однією з найголовніших проблем країни, втім протидія їй, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в країні.

Викривачів розкрадань бюджету часто юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та навіть підкладають вибухівку під двері квартир.  

Раніше до Єдиного порталу повідомлень викривачів під’єднали Національну поліцію та Державне бюро розслідувань, тож тепер правоохоронці цих органів зможуть повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter