В Україні ставлення суспільства до ЛГБТ-людей та реєстрованих партнерств покращується – “Наш світ”

Дата: 14 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Згідно з останніми дослідженнями громадської думки, ставлення українського суспільства до ЛГБТ-людей неухильно покращується. Наразі негативне ставлення до ЛГБТ-людей поділяє вже меншість українців.

Про це йдеться у звіті “Війна та цивільні партнерства. Становище ЛГБТК в Україні у 2023 році”, який підготував правозахисний ЛГБТ-Центр “Наш світ”. 

Комплексне дослідження соціологічної групи “Рейтинг”, проведене на початку 2023 року, виявило, що за рік з початку повномасштабного російського вторгнення нейтральне або позитивне ставлення до ЛГБТ-спільноти зросло з 53 до 64%. Водночас, за даними опитування “Рейтингу”, проведеного в серпні 2023 року, 42% респондентів висловилися проти легалізації одностатевих шлюбів, 37% їх підтримали, а 22% не мали певної думки з цього приводу.

Опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення “Нашого світу” в червні 2023 року, також підтвердило цю позитивну тенденцію: за рік частка тих, хто ставиться до ЛГБТ негативно, зменшилася з 38,2% до 33,9%; частка тих, хто підтримує запровадження цивільного реєстрованого партнерства для одностатевих пар, збільшилася з 23,6% до 28%, а частка тих, хто проти цього, зменшилася з 41,9% до 38,9%.

За оцінками правозахисного центру, 2023 року українські медіа здебільшого активно та позитивно висвітлювали участь відкритих ЛГБТ-людей у війні проти Росії та питання запровадження реєстрованого цивільного партнерства. Винятком були релігійні вебсайти, які озвучували гомофобну позицію провідних українських церков.

Прайд-місяць, який тривав у травні-червні 2023 року, також відзначився досі хвилею символічної підтримки з боку бізнесів – як невеликих, так і провідних у своїх сферах діяльності. Заяви на підтримку ЛГБТ-людей опублікували такі великі загальнонаціональні компанії, як аптечна мережа “Аптека Доброго дня”, всі основні оператори мобільного зв’язку – Vodafone, Київстар, Lifecell, – мережа магазинів побутової техніки та електроніки Comfy, державна та найбільша в Україні поштова служба Укрпошта, інтернет-провайдер Lanet тощо. Деякі з них також “розфарбували” свої логотипи у веселкові кольори.

Реакція аудиторії на такі дії була дуже різною – від схвалення до різкого засудження. За словами директорки з маркетингу та електронної комерції Comfy Марії Назаренко, після того, як компанія опублікувала на своїх сторінках у соціальних мережах свій логотип з веселковим прапором, кількість нових підписників у фейсбуці та інстаграмі трохи зросла, а в Х (колишньому твіттері) – збільшилася втричі.

“Непримиренними супротивниками рівності прав для ЛГБТ-людей залишаються ультраконсервативні та радикально-націоналістичні громадсько-політичні сили, зокрема такі, як партії “Національний корпус”, “Правий сектор”, “Свобода” тощо. Вони не впливові на національному рівні та не представлені у Верховній Раді, за винятком всеукраїнського обʼєднання “Свобода”, членкинею якої є одна народна депутатка, обрана по мажоритарному округу”, – йдеться у звіті. 

Однак, як зазначає “Наш світ”, партія “Свобода” досить помітно представлена в місцевих радах, особливо на Заході України, де разом з релігійними активістами послідовно просуває гомофобний порядок денний. Зокрема, фракція “Свобода” у Волинській облраді виступила із заявою, у якій засудила намагання просувати в Україні так звану “агресивну гендерну ідеологію в освітній сфері” та узаконити одностатеві шлюби, а також підготувала проєкт відповідного звернення до Верховної Ради.

Водночас чергова кампанія гомофобних звернень місцевих рад до керівництва держави була помітно слабшою, ніж аналогічні кампанії попередніх років.

Нагадаємо, що за минулий рік правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ” зафіксував 56 випадків дій на ґрунті гомофобії та трансфобії, дискримінації й інших порушень прав людини.

Як і минулого воєнного року, у 2023-му збереглася тенденція до зниження нападів на ЛГБТК-центри та заходи. З такого типу порушень слід відзначити випадок, що відбувся під час відкриття в Одеському художньому музеї виставки на ЛГБТ-тематику в грудні 2023 року. Пікетувальники (представники ультраправих консервативних організацій) намагалися зашкодити нормальній роботі музею, зірвали банер виставки та забрали із собою як трофей. Невдовзі на іншому музейному банері з’явилися написи з неонацистською символікою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter