В Україні почала функціонувати електронна система для моніторингу медичного канабісу

Дата: 02 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

З 1 жовтня в Україні почала функціонувати електронна система контролю за обігом медичного канабісу, що дозволяє відстежувати всі етапи його руху. Проте продаж препаратів поки що неможливий.

Про це повідомили заступниця міністра охорони здоровʼя Марія Карчевич та голова Української асоціації медичного канабісу Геннадій Шабас, пише “Українська правда. Життя”. 

Фото: Inspired

Карчевич пояснила, що система фіксуватиме всі операції з медичним канабісом, починаючи з імпорту або вирощування й до моменту його продажу в аптеці. Загалом передбачено 35 типів операцій. Кожна з них буде зареєстрована в системі не пізніше ніж наступного дня після здійснення.

Як зазначили в Міністерстві охорони здоров’я, електронна система базується на платформі Дія.Engine. Для участі в системі повинні зареєструватись аптеки, які планують виробляти ліки з канабісу, медичні заклади, що мають намір використовувати ці препарати, а також імпортери, які постачатимуть насіння, садивний матеріал або рослинну сировину для виготовлення ліків на основі медичного канабісу.

Призначення та продаж препаратів відбуватиметься лише за електронним рецептом, який можуть виписати лікарі як первинної, так і спеціалізованої медичної допомоги.

Наразі в електронній системі зареєструвалася лише одна аптека з Черкас.

Шабас висловив надію, що перші пацієнти зможуть отримати ліки на основі медичного канабісу вже цього року. Однак він зазначив, що поки жоден активний фармацевтичний інгредієнт не був зареєстрований для імпорту до України, що ускладнює виробництво ліків в аптеках.

За його словами, асоціація активно працює з іноземними виробниками, намагаючись їх переконати зареєструвати свої препарати в Україні. Проте багато з них усвідомлюють, що через обмежений перелік хвороб і суворі регуляції це більше схоже на благодійність, ніж на бізнес.

Крім того, голова асоціації додав, що очікується постанова Міністерства охорони здоров’я, яка дозволить запровадити квоти на ввезення препаратів на основі медичного канабісу та його компонентів. Поки цього немає, почати продаж ліків неможливо.

Голова асоціації також зазначив, що проводиться робота з розширення мережі аптек, які можуть виробляти ліки з медичного канабісу, оскільки кілька місяців тому таких аптек в Україні було лише 35.

Нагадаємо, що відтоді, як почав діяти закон про легалізацію медичного канабісу, він, а також його смола, екстракти та настоянки більше не вважаються особливо небезпечними речовинами, і їхній обіг, раніше заборонений, тепер дозволений за певних умов.

Також дозволяється вирощування конопель для промислових цілей за умови, що рівень тетрагідроканнабінолу (ТГК) у висушеній соломі не перевищує 0,2%. Із 2027 року цей показник буде підвищений до 0,3%.

Верховна Рада довго не могла ухвалити цей закон попри заклики МОЗ, РНБО, регіональних міськрад, низки громадських діячів, активістів та матері дівчинки з тяжкою формою епілепсії, яка вимушена страждати через чинну заборону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter