В Україні немає державної підтримки постраждалих від війни кримських дітей – правозахисниця

Дата: 28 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Діти з тимчасово окупованого Криму не отримують статусу постраждалих від міжнародного збройного конфлікту. 

Про це під час дискусії “Дитинство в окупованому Криму: зі зброєю в руках та без права бути українцем” у межах правозахисної програми фестивалю Docudays UA “Rights Now” розповіла співкоординаторка “КримSOS” Ольга Куришко.

“У нас є законодавчі підвалини, але, на відміну від дітей, які проживають на окупованій частині Донецької та Луганської областей, кримські діти не можуть отримати цей статус. А отже, потім вони не можуть скористатися можливостями, які цей статус гарантує”, – сказала вона. 

Правозахисниця уточнила, що зміни до Закону “Про охорону дитинства” передбачали, що такий статус можуть отримати всі діти, які були дотичні до збройного конфлікту і постраждали внаслідок окупації та насильницьких дій Російської Федерації. Однак на етапі імплементації закону уряд вилучив з контексту Крим, ухваливши відповідну постанову №268, де конкретизується, що звернутись із заявою про надання статусу можуть лише ті, хто проживає на окупованій східній частині України.   

За словами правозахисниці, в уряді планують напрацювати загальну концепцію підтримки потерпілих від міжнародного збройного конфлікту дітей. До цього процесу мають бути залучити, зокрема, Уповноваженого президента України з прав дитини та Міністерство соціальної політики (Мінсоцполітики). 

“Це має бути комплексна програма. Бо хоч нині постанова передбачає створення умов для медичної, педагогічної реабілітації та соціальної реінтеграції дітей, але вона не підкріплена бюджетним фінансуванням”, – пояснила Ольга Куришко.

Вона вважає, що влада має проводити оцінювання потреб постраждалих кримських дітей, а після цього розробляти відповідні програми. Наразі таке оцінювання ніхто з державних органів не проводить. 

Правозахисниця зазначає, що кримські діти зазнають мілітаризації з боку РФ, їх залучають до військових формувань. Вони можуть бути викрадені або незаконно вивезені за межі України, зокрема це може стосуватися сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Також вони можуть зазнавати різних форм насильства та мати психологічні травми.

Нагадаємо, наразі в тимчасово окупованому Криму близько 200 дітей залишилося без батьків, які потрапили до в’язниць у сфабрикованих справах. 

За даними Мінсоцполітики, загалом подано понад 88 тисяч заяв на оцінку потреб для отримання статусу постраждалої від збройного конфлікту в Україні дитини. Станом на перший квартал 2020 року 43,5 тисяч отримали такий статус. 90 дітей отримали статус внаслідок поранення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter