В Україні лікувати безпліддя можна в 13 медзакладах: як отримати допомогу?

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

В Україні вже в 13 медичних закладах можна отримати послуги з лікування безпліддя. 

Про це розповіли в МОЗ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: elevenmyanmar.com

Цьогоріч на цей напрям у бюджеті заклали понад 1,87 мільярда гривень. За ці кошти планують провести 30 тисяч циклів лікування безпліддя.

“З урахуванням того, що середні показники успіху становлять близько 30%, можна очікувати на народження 10 тисяч нових українців”, – планують урядовці. 

Лікувати безпліддя нині можна у: 

  • Київській області та місті Києві: ТОВ “НАДІЯ”, ТОВ “ГАРМОНІЯ КРАСИ”, ТОВ “Медичний центр “ДОБРОБУТ-ПОЛІКЛІНІКА”, ТОВ “МІРУМ”, ТОВ “Родинне джерело” та ТОВ “НЕОМЕД 2007”;
  • Дніпропетровській області: ТОВ “ЕКОДНІПРО” та ТОВ “СКАЙ-ВІННЕР”;
  • Львівській області: ТОВ “Клініка професора С. Хміля”;
  • Одеській області: ТОВ “Клініка репродуктивної медицини “НАДІЯ ОДЕСА”;
  • Чернівецькій області: колективний заклад охорони здоров’я “Медичний центр лікування безпліддя”;
  • Івано-франківській області: ТОВ “Медичний центр репродуктивного здоров’я”;
  • Рівненській області: комунальний медзаклад  “Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім. Віктора Поліщука” Рівненської обласної ради.

Отримати допомогу можуть ті, кому поставили діагноз жіноче або чоловіче безпліддя. Втім, як ідеться в повідомленні МОЗ, вік пацієнтки на момент початку циклу має бути не більш ніж 40 років.

Для початку слід звернутися до акушера-гінеколога в спеціалізованому закладі, що має договір з НСЗУ на пакет “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”. Мати скерування для цього не треба. Лікар проведе обстеження, визначить показання до проведення ЕКО, а за потреби скерує на консультацію до суміжних спеціалістів. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Pexels

На цьому етапі, як кажуть урядові, може знадобитися стаціонарне лікування або дообстеження. Лікар акушер-гінеколог може скерувати жінку до спеціалізованого багатопрофільного закладу або перинатального центру, що надають безоплатні послуги в межах пакетів “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах” та “Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій”.

Після дообстеження лікар акушер-гінеколог скерує пацієнтку до мультидисциплінарного консиліуму, або в спеціалізований багатопрофільний заклад, або в перинатальний центр, або в заклад, що надає послугу допоміжних репродуктивних функцій.

“Консиліум лікарів приймає рішення про наявність підстав для отримання послуги з лікування безпліддя та відсутність протипоказань. Місце отримання послуги пацієнтка має право обрати самостійно з переліку закладів, які уклали договір з НСЗУ про медичне обслуговування за відповідним пакетом медичних послуг”, – пояснюють у МОЗ. 

Безоплатно можна отримати один повний цикл на рік у разі настання вагітності. Якщо народилася здорова дитина, то наступні цикли уряд не оплачуватиме. Також пацієнтка може отримати другий повний або неповний цикл на рік, якщо завагітніти не вдалось. Доплачувати за ці послуги не потрібно.

Кількість закладів, що лікуватимуть безпліддя, поступово збільшуватимуть, бо розвиток репродуктивних технологій є одним із пріоритетів охорони здоров’я на наступні сім-вісім років. 

Право на батьківство або материнство є одним з особистих немайнових прав подружжя, закріплених у Сімейному кодексі і Статті 49, 50..

Нагадаємо, що російська агресія спровокувала найбільшу з часів Другої світової війни міграцію українців. Розрахунки експертів кажуть, що через війну населення України може скоротитися на 5 мільйонів до 2030 року, а до кінця століття – до 22 мільйонів. 

Окрім цього, робоча сила в країні до 2030 року скоротиться до 11,7 мільйона, а вже за кілька років пенсіонерів буде більше, ніж тих, хто працює. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії народжуваність в Україні впала на рекордні 28%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter