Від початку повномасштабного вторгнення Росії народжуваність в Україні впала на рекордні 28%

Дата: 31 Липня 2023
A+ A- Підписатися

За пів року 2023-го в Україні народилося 96 755 дітей, що на 28% менше в порівнянні з відповідним періодом 2021 року та навіть менше, ніж на у відповідний період торік.

Про це розповідає Опендатабот. 

Ілюстраційне зображення. Фото: AP Photo / Evgeniy Maloletka

Показники народжуваності в Україні падають ще з 2013-го приблизно на 7% на рік, але повномасштабне вторгнення, як зазначають дослідники, призвело до “найбільшої кризи в кількості нових українців” та стало “найбільшим спадом за весь час незалежності”. 

Цьогоріч у середньому на місяць народжувалося 16,1 тисячі дітей, але, для порівняння, у попередні роки кількість немовлят коливалася на межі 21–23 тисячі новонароджених на місяць.

“В останні роки хлопчиків народжується більше, аніж дівчаток, і початок великої війни особливо не змінив цей розподіл: 51% (49 626) проти 49% (47 129)”, – зазначають дослідники. 

До початку повномасштабної війни пік народжуваності припадав на липень у 2022 році, і наразі, у 2023-му, пік народжуваності припав на березень. 

Нагадаємо, що правоохоронці розслідують близько трьох тисяч воєнних злочинів російських військових проти українських дітей. Українські посадовці вже висловлювали думку, що постраждалими від війни слід вважати всіх дітей у країні. 

Внаслідок російської агресії понад тисячу дітей втратили батьків, а ще тисячі росіяни депортували до Росії. Там їм змінюють документи, вони зазнають пропагандистського оброблення, їх змушують плести маскувальні сітки для російських військових, відправляють до російських сімей, наприклад, колишніх силовиків, а деяких відправляють до таборів, де до них ставляться як до тварин. 

Війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей “до краю прірви”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter