Офіс генпрокурора розслідує близько 3 тисяч воєнних злочинів росіян проти українських дітей

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися
Українські прокурори здійснюють процесуальне керівництво у провадженнях щодо понад 2900 воєнних злочинів російських окупантів проти українських дітей.
 
Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.
 
Фото: Depositphotos

“З початку повномасштабної агресії РФ у прицілі ворога найдорожче — наші діти. Офіс генерального прокурора здійснює процесуальне керівництво у провадженнях щодо понад 2900 злочинів проти дітей, пов’язаних із війною: вбивства та поранення, сексуальне насильство, напади на установи й заклади для дітей, депортація, примусове переміщення, викрадення”, — йдеться у повідомленні.

За даними ОГП, унаслідок дій окупаційних військ 484 дитини в Україні загинули, 992 зазнали поранень.

Правоохоронці також встановили 13 фактів сексуального насильства проти неповнолітніх.

Крім того, росіяни пошкодили понад 2500 освітніх закладів. 256 з них — зруйновані повністю.

“Понад 19 500 українських дітей примусово депортовані до Росії чи тимчасово окупованих територій. Та це лише ті випадки, які зареєстровані офіційно. Їх повна кількість може бути в десятки разів більшою”, — зауважили в ОГП.

Прокурори повідомили про підозру у вчиненні воєнних злочинів проти дітей 35 особам. Також скерували до суду обвинувальні акти щодо 30 людей. 11 осіб вже засудили.

Нагадаємо, в Україні відкрили Центр захисту прав дитини, який протидіятиме російським злочинам. У закладі працюватимуть з дітьми, які стали жертвами злочинів російських окупантів чи були їх свідками. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter