Уряд назвав розвиток репродуктивних технологій одним із пріоритетів охорони здоров’я на наступні сім-вісім років

Дата: 02 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Кабінеті Міністрів розуміють найкритичніші виклики, на яких найближчими роками мають сконцентрувати максимальні зусилля системи охорони здоров’я, а одним з них є розвиток репродуктивних технологій. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Claire Harbage / NPR
 
Показники народжуваності в Україні падають із 2013-го приблизно на 7% на рік, утім повномасштабне вторгнення призвело до “найбільшої кризи в кількості нових українців” та стало “найбільшим спадом за весь час незалежності”, кажуть дослідники.

“Демографічна криза – виклик, який був очевидним ще до початку повномасштабної війни, натомість військові дії лише поглибили проблему. Мова йде не лише про значне зниження народжуваності через економічну та політичну нестабільність, великою проблемою є вплив війни на можливість пар мати дітей. Нині фіксується надзвичайно велика кількість передчасних пологів”, – розповідають посадовці. 

Наступного, 2024 року вперше в Програмі медичних гарантій з’явиться пакет допоміжних репродуктивних технологій, на що передбачили понад 1,5 мільярда гривень. 

Фото: Bulent Kilic / AFP

Розв’язання демографічної кризи не єдине питання, над яким замислюються посадовці спільно з експертами ВООЗ.

Серед інших пріоритетних напрямів запобігання передчасній смертності від серцево-судинних захворювань, діабету та онкологічних хвороб, піклування про ментальне здоров’я, а також перегляд системи набору студентів на медичні напрями. Щодо останнього, то річ у тім, що, за прогнозами ВООЗ, у 2035 році весь світ має зіткнутися з кадровою кризою в системі охорони здоров’я, а в Україні ситуація через війну буде ще гіршою. 

Нагадаємо, що цього року парламент попередньо підтримав, щоб військові безоплатно могли зберігати свої репродуктивні клітини в кріобанках за державний кошт. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter