Рада попередньо підтримала право військових на “біологічне посттравматичне батьківство”: що це означає?

Дата: 22 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт 8011, що дозволяє військовим безоплатно зберігати свої репродуктивні клітини в кріобанках за державний кошт. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: givelegacy.com

Авторами ідеї є низка нардепів, серед яких Оксана Дмитрієва, Іван Юнаков, Вікторія Вагнєр, Михайло Радуцький, Олена Кондратюк та інші. 

Парламентарі в пояснювальній записці до проєкту кажуть, що внаслідок російської агресії захисники та захисниці України отримують поранення, що призводять до втрати репродуктивних функцій – фактично це значно обмежує право цих громадян на батьківство або материнство.

Це право є одним з особистих немайнових прав подружжя, закріплених у Сімейному кодексі і Статті 49, 50.

“Такий стан справ є небезпечним для збереження нації та її генофонду в нинішніх умовах, коли через війну гинуть тисячі дітей, військовослужбовців, цивільних, а понад 6 мільйонів українців, переважну більшість з яких складають жінки та діти, вимушені були залишити Батьківщину”, – вважають депутати.  

У науково-експертному висновку, що подало Головне науково-експертне управління ВРУ, вказують серед іншого декілька проблем, які слід розв’язати до другого голосування. 

Аналітики звернули увагу, що окремі положення законопроєкту порушують принцип правової визначеності. Так, у його назві міститься термін “біологічне посттравматичне батьківство / материнство”, втім, що це таке, автори не пояснили.  Разом з цим у документі використовують термін “біологічне батьківство (материнство)”, що є вже в законодавстві. 

Будівля Верховної Ради. Фото: shutterstock

Виникло питання в експертів і щодо встановлення різних термінів дії запропонованих авторами приписів. У проєкті закону вказують щонайменше такі: 

  • “у період дії воєнного або надзвичайного стану, в особливий період, який передбачений Законом України “Про оборону України”, а також у разі направлення до іншої країни для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки”;
  • “у період дії воєнного або надзвичайного стану, в особливий період, який передбачений Законом України “Про оборону України”;

Окрім цього, Національна асоціація адвокатів України у своєму висновку щодо документа вказала, що на практиці абсолютну більшість процедур зі збереження репродуктивної функції чоловіків і жінок  проводять у приватних клініках.

Через це в асоціації вважають, що було б доцільним надати можливість вибору закладів охорони здоров’я, як це передбачено Законом України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”.

У підсумку парламентський Комітет з питань соціальної політики та захисти управ ветеранів, очолюваний скандальною нардепкою Галиною Третьяковою, зазначив, що законопроєкт потребує суттєвого доопрацювання. 

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада дозволила виплати в разі ушкодження чи смерті деяких службовців на роботі під час російського вторгнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter