Рада дозволила виплати в разі ушкодження чи смерті деяких службовців на роботі під час російського вторгнення

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та ведення професійної журналістської діяльності. 

Про це свідчить картка документа на сайті парламенту. 

Будівлі Харківської та Миколаївської ОДА після російських ракетних ударів

Розробляти законопроєкт почали після того, як Росія завдала ракетних ударів по будівлях Миколаївської та Харківської облдержадміністрацій. Унаслідок атаки в Миколаєві під час виконання служби загинули 38 осіб, а в Харкові – 29. 

Загалом за час повномасштабної російської агресії, як казали в уряді на початку цього року, загинуло 108 держслужбовців, поранення отримали 80, а зникли безвісти 205. 

Згідно із законом, гроші виплачуватимуть з держбюджету за рішенням органу та в порядку, який уряд ще має визначити, а держбюджету ці кошти відшкодовуватимуть з виплат, які здійснюватиме Росія відповідно до принципів і норм міжнародного права. 

Працівникам об’єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування виплачуватимуть допомогу згідно з групами інвалідності I, ІІ та ІІІ – 800, 500 та 200 тисяч гривень відповідно. 

У разі загибелі родичам виплачуватимуть мільйон гривень. 

Депутати передбачили, що для виплат можуть залучати додаткові кошти, що надходять до бюджету від міжнародних організацій, донорів, зокрема у формі грантів та безповоротної допомоги.

У пояснювальній записці автори казали, що вивчили досвід колег у ЄС, зокрема в Естонії, де утриманці службовця, який загинув під час виконання покладених обов’язків чи протидії загрозі, отримують 20-річну середню заробітну плату загиблого. 

Або ж у Латвії, де службовцям, крім військових, якщо ті отримали поранення, каліцтво чи іншу шкоду здоров’ю під час виконання обов’язків, але не мають інвалідності, виплачують одноразову допомогу в разі тяжкої шкоди здоров’ю 10 тисяч євро, а в разі ушкодження здоров’я середньої тяжкості – 5 тисяч євро. 

“Майбутні видатки держбюджету на виплату одноразової грошової допомоги, передбаченої проєктом акта, є неспівмірними з ціною життя, обсягом шкоди здоров’ю від важких поранень тощо, що зазнали особи, яким передбачено здійснити виплати за цим законопроєктом”, – кажуть автори ухваленого закону. 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року припинив існування Фонд соціального страхування, втім деякі медико-соціальні послуги профінансувати не встигли, а тому цього року на покриття боргів перед потерпілими на виробництві виділили понад 15 мільйонів гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter