В Угорщині проведуть національні консультації щодо членства України в ЄС

Дата: 12 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Угорщини планує провести чергові, вже тринадцяті консультації з населенням щодо підтримки членства України в Євросоюзі.

Про це заявив держсекретар уряду Віктора ОрбанаТамаш Менцер, пише “Українська правда” з посиланням на видання Alfahir.

Тамаш Менцер. Джерело: egerhirek.hu

Зокрема, угорців попросять відповісти на питання, чи вважають вони, що Україні є місце в ЄС, сказав він.

Далі Менцер, згідно з виступом на відео, фактично спонукає громадян Угорщини відповісти “ні” на це питання. Він говорить, що в Україні йде війна, тому, якщо її приймуть до ЄС, то війна “буде перенесена в спільноту, і значна частина ресурсів ЄС також піде в Україну”.

Таким чином держсекретар припускає, що членство в Євросоюзі означає якісь військові зобов’язання, і що прийняття України може бути реалізоване вже найближчим часом під час нинішнього стану війни.

В УП наголосили, що насправді членство України не накладає на інших членів ЄС жодних військових зобов’язань, а всі зобов’язання країни можуть вирішувати спільно.

Під час консультацій також наголошуватиметься на тому, що Україна отримає кошти, призначені для Угорщини. Це також відповідає дійсності.

Водночас під час консультацій уряд Віктора Орбана хоче використати проти України аргумент з нібито  утисками прав угорської меншини.

“У національних громад в Україні відібрали існуючі права, права угорської національної громади, і ці права не повернуті до цього дня”, – каже на відео Менцер.

В УП пояснили, що так звані “національні консультації” в Угорщині не є аналогом референдуму. Вони дають угорцям право заповнювати бюлетені, які уряд розсилає поштою по домівках своїх громадян. При цьому процедури підрахунку та контролю, обов’язкові для референдумів, не застосовуються, а збір голосів може тривати місяцями.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в уряді Угорщини заявили про блокування початку переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу, доки не будуть виконані угорські вимоги щодо мови освіти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter