Уряд Угорщини погрожує заблокувати початок переговорів про вступ України до ЄС через мовне законодавство

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Угорщини блокуватиме початок переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу, доки не будуть виконані угорські вимоги щодо мови освіти.

Про це в інтерв’ю нідерландській телерадіокомпанії NOS заявив політичний директор прем’єра Угорщини Балаш Орбан.

Балаш Орбан. Джерело: fakti.org

За його словами, Угорщина завжди була “прихильником зближення України з ЄС”, але “жорсткий мовний закон усе змінив”.

“Ми блокуватимемо доти, доки проблема не буде розв’язана”, – заявив Орбан, відповідаючи на питання, чи Угорщина блокуватиме початок перемовин про вступ України до ЄС.

Він назвав нещодавно запроваджений в Україні закон, який зобов’язує всі національні меншини, а не лише угорську отримувати щонайменше 70% освіти українською мовою, таким, що “зробив життя угорців в Україні нестерпним”.

В уряді Угорщини у зв’язку з цим висловили занепокоєння, що діти, які зростають в угорськомовних сім’ях в Україні, нібито значно відставатимуть у навчанні.

“Ми не можемо з цим змиритися. Позиція Угорщини абсолютно чітка: доки існує цей закон, не може бути жодних дискусій з українцями про їхню інтеграцію до Європейського Союзу”, – заявив Орбан.

На заяву угорського уряду відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, “ні для кого не секрет, що питання національних меншин принципово просувається Угорщиною і саме в угорському баченні”, пише “Європейська правда”.

“Але вирішуймо проблеми в міру їхнього надходження. Я ще раз наголошую, що наразі ми бачимо, що виходимо на грудень на рішення Європейської ради про відкриття переговорів щодо членства України в Європейському Союзі”, – додав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні на один рік продовжили перехід на українську мову шкіл, де викладання ведеться однією з мов країн Євросоюзу. Відповідний закон №9332 підписав президент Володимир Зеленський в липні 2023 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter