В Україні продовжили перехід на державну мову шкіл, де викладання ведеться однією з мов ЄС

Дата: 02 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні на один рік продовжили перехід на українську мову шкіл, де викладання ведеться однією з мов країн Євросоюзу: відповідний закон №9332 підписав президент Володимир Зеленський.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у власному телеграм-каналі.

Джерело: pixabay.com

“Підписаний закон №9332, яким відкладається перехід на українську мову шкіл (які викладають мовою однієї з країн з ЄС) на один рік до 1 вересня 2024-го”, — написав нардеп.

Раніше відповідний законопроєкт 262 голосами підтримала Верховна Рада. 

Журналісти нагадали, що прагнуть зберегти можливість здобуття середньої освіти своєю мовою в Україні прагнуть, зокрема угорці.

Нагадаємо, що відносини між Україною та Угорщиною погіршилися після ухвалення 2017 року закону “Про освіту”. Відповідно до його норм, розширюється використання державної мови у школах. Угорщина висловила занепокоєння через майбутнє угорської меншини в Україні.

Українська влада тоді пояснювала, що в угорських школах на Закарпатті державну мову викладали в дуже маленьких обсягах. Через це після закінчення школи у багатьох молодих угорців виникали проблеми під час вступу в українські університети й пошуку роботи.

Згодом в Угорщині назвали неприйнятним закон від 2019 року про функціонування української мови як державної. На думку міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, документ порушує права угорської меншини в Україні.

В березні 2023 року Сійярто заявив, що його країна не підтримає євроатлантичну і європейську інтеграцію України, доки “школи на Закарпатті у небезпеці”.

З 2017 року країна блокувала засідання комісії Україна–НАТО на найвищому рівні. Попри це воно відбулося у квітні 2023 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter