В Оленівці покращили умови для полонених, можливо готуються до візиту ООН, – ГУР

Дата: 13 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

За інформацією української розвідки, в колонії Оленівки віднедавна покращили побутові умови для полонених, що може бути підготовкою до візиту місії ООН найближчими днями.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів представник ГУР Андрій Юсов.

Фото: АР

“Вперше за дуже довгий період навіть перукаря запросили. Раціон покращується. Враховуючи, що росіяни вміють робити показуху, це може свідчити про те, що вони готуються до візиту місії. Він може відбутися. Це дуже добре, і ми сподіваємося, що її робота буде об’єктивною”, – сказав Юсов.

Нагадаємо, в ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області стався вибух у будівлі, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, зокрема з полку “Азов”, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.

У Генштабі ЗСУ заявили, що колонію в Оленівці навмисно обстріляли російські війська, щоб приховати катування полонених і розстріли за наказами окупаційної адміністрації та командування РФ.

Пізніше в Офісі генерального прокурора повідомили, джерелом вибуху в колонії в Оленівці міг стати термобаричний боєприпас, а саме капсула з горючою сумішшю термобаричного вибуху вогнеметів типу “Шмель”, “Шмель-М”, “Рись”. Водночас в Офісі генпрокурора зазначили, що в кримінальному провадженні триває проведення судової комплексної експертизи.

6 вересня родичі українських полонених заявили, що навіть через 40 днів після теракту в Оленівці вони не отримали жодних відповідей на запитання про стан своїх близьких.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш 3 серпня повідомив, що ООН запускає “місію зі встановлення фактів” трагедії в Оленівській колонії.

7 вересня, заступниця генерального секретаря Організації з політичних питань Розмарі Ді Карло заявляла, що місія ООН зі з’ясування фактів має найближчими днями прибути до Оленівки Донецької області. Однак 9 вересня голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер у Женеві заявила, що Російська Федерація не надає доступу до військовополонених, які утримуються на її території або на території, яка перебуває під її окупацією.

Раніше ZMINA писала, що всі колишні полонені Оленівської вʼязниці описували переповненість бараків, погані санітарні умови, залякування з боку охоронців та сказали, що перші кілька тижнів, протягом яких їх допитували й готували до переведення в постійні бараки, були найважчими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter