В ООН підтвердили заборону Росією доступу до українських військовополонених

Дата: 09 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

ООН підтвердила, що Росія забороняє доступ до військовополонених. Однак організація має докази того, що деякі з них зазнавали тортур і жорстокого поводження, які можуть бути прирівняні до воєнних злочинів.

Про це на брифінгу в Женеві повідомила голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

Ілюстративне зображення. Фото: Корреспондент.net

“Російська Федерація не надала доступу до військовополонених, які утримуються на її території або на території, яка знаходиться під її окупацією. Це тим більше тривожно, оскільки ми задокументували, що військовополонені, які перебувають під владою Російської Федерації та утримуються збройними силами Російської Федерації або пов’язаними з ними збройними угрупованнями, зазнавали тортур і жорстокого поводження”, – наголосила Богнер.

За її словами, такі дії щодо військовополонених можуть бути розцінені як воєнні злочини.

Раніше, 7 вересня, заступниця генерального секретаря Організації з політичних питань Розмарі Ді Карло заявляла, що місія ООН зі з’ясування фактів має найближчими днями прибути до окупованого міста Оленівка Донецької області, де наприкінці липня вбили понад 50 українських військовополонених.

Нагадаємо, що 23 серпня ЄСПЛ у терміновому порядку розглянув клопотання України щодо дотримання Росією прав полонених українських захисників та надав РФ термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Женевською конвенцією прав, зокрема на медичну допомогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter