ЄСПЛ зобов’язав Росію забезпечити права полонених захисників України

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

23 серпня ЄСПЛ у терміновому порядку розглянув клопотання України щодо дотримання Росією прав полонених українських захисників та поширив застосування термінових вказівок у міждержавній справі “Україна проти Росії (Х)” щодо військовополонених.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Фото: АР

“Рішення ЄСПЛ є підтвердженням того, що суд уважно ставиться до всіх справ, пов’язаних зі збройною агресією, незважаючи, чи то міждержавна, чи індивідуальна справа. Тимчасові заходи в міждержавній справі України проти Росії тепер також охоплюють і права військовополонених”, – зазначила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

Розглянувши клопотання України, ЄСПЛ зазначив, що в справі “Олійниченко проти Росії та України” надав РФ термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Женевською конвенцією прав, зокрема на медичну допомогу.

Ці права охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано досить доказів щодо серйозного і неминучого ризику заподіяння непоправної шкоди їхній фізичній цілісності (ст. 3 конвенції) та/або праву на життя (ст. 2 конвенції).

ЄСПЛ наголосив, що надані Росії вказівки щодо українських військовополонених продовжують діяти, та вказав, що вони також застосовуються і в міждержавній справі “Україна проти Росії (Х)”. Крім того, ЄСПЛ терміново поінформував Комітет міністрів Ради Європи про зазначене рішення.

Раніше ZMINA писала, що в липні Європейський суд з прав людини ухвалив рішення в справі “Олійниченко проти Росії та України”, яким серед іншого зобов’язав Росію поважати права всіх полонених і забезпечувати їм доступ до необхідної медичної допомоги.

Тоді суд застосував правило 39, згідно з яким ЄСПЛ видає наказ на адресу будь-якої держави-учасниці Європейської конвенції з прав людини на час розгляду по суті скарги про порушення цієї конвенції. Наказ суду є обов’язковим для виконання.

Нагадаємо, що чоловік заявниці Карини Олійніченко є заступником командира підрозділу й потрапив у полон у Маріуполі. Жінка подала разом із заявою свідчення очевидців про тортури, які застосовують росіяни до українських військових. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter