ЄСПЛ зобов’язав Росію поважати права полонених українських військових

Дата: 01 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення в справі “Олійниченко проти Росії та України”, яким серед іншого зобов’язав Росію поважати права всіх полонених і забезпечувати їм доступ до необхідної медичної допомоги.

Про це повідомили в ЄСПЛ.

Фото: AFP

Судді постановили, що тимчасові заходи в справі охоплюють будь-які запити, зроблені від імені українських військовополонених, які перебувають під вартою в Росії. Для цього слід лише надати досить доказів того, що вони стикаються із серйозним і неминучим ризиком непоправної шкоди своєму життю та здоров’ю.

Чоловік заявниці Карини Олійніченко є заступником командира підрозділу й потрапив у полон у Маріуполі. Жінка подала разом із заявою свідчення очевидців про тортури, які застосовують росіяни до українських військових. 

Російський уряд має протягом тижня підтвердити або спростувати, що Олійніченко перебуває в полоні. Окрім цього, судді зобов’язали повідомити про умови утримання та надати необхідну медичну допомогу військовополоненому. Також російські урядовці мають повідомити, чи проводили Олійніченку якесь лікування.

Суд застосував правило 39, згідно з яким ЄСПЛ видає наказ на адресу будь-якої держави-учасниці Європейської конвенції з прав людини на час розгляду по суті скарги про порушення цієї конвенції. Наказ суду є обов’язковим для виконання.

Про точну кількість військовополонених не повідомляють ні в Україні, ні в Росії. Немає такої інформації й в ООН. Відомо, що серед полонених понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”, а також понад 1,5 тисячі цивільних, яких росіяни тримають як “обмінний фонд”. 

Нагадаємо, що нещодавно додому з полону повернулися 144 військових, 95 з яких – захисники “Азовсталі”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter