Минуло 40 днів від теракту в Оленівці: родичі полонених досі не знають точної кількості вбитих

Дата: 06 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Минуло 40 днів від теракту в Оленівці, де загинули та отримали поранення українські військовополонені, однак їхні родичі досі не отримали жодних відповідей на запитання про стан їхніх близьких та терміни їхнього звільнення.

Про це під час брифінгу заявили родичі українських військовополонених, яких утримують у колонії в Оленівці.

Фото: Reuters

“На думку міжнародних експертів і криміналістів, людей підірвали зсередини, про що свідчать перші відео і фото з місця цієї трагедії. Захисників “Азовсталі”, яких ворог не зміг подолати в бою, він катував та підло і жорстоко вбив. Але належної реакції цивілізованого світу на цей злочин досі не відбулося. 40 днів реакції нема”, – сказала мати військовополоненого Наталя Кравцова.

Фото: Укрінформ

Крім того, Кравцова підкреслила, що цей теракт також був спрямований проти рідних українських бійців, які всі 40 днів перебувають в інформаційному вакуумі щодо долі своїх близьких. Вона додала, що всі вони “живуть кожен у своєму особистому пеклі, помираючи щодня”, тому що жодної інформації стосовно рідних на сьогодні нема.

Своєю чергою дружина полоненого “азовця” та керівниця ГО “Жінки зі сталі” Наталя Зарицька наголосила, що всупереч нормам міжнародного гуманітарного права до українських військовополонених не допустили представників Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Фото: Укрінформ

За її словами, трагедія в Оленівці пролила світло на катастрофічну ситуацію з полоненими. Вона підкреслила, що Росія “влаштовує варварські видовища, демонструючи свою безкарність та презирство до загальноприйнятих правил співіснування”.

Наталя Зарицька нагадала, що тільки через 25 днів після трагедії в Оленівці ООН створила групу з розслідування теракту. Проте представники ООН досі не отримали доступу до місця трагедії в Оленівці.

Раніше ZMINA писала, що всі колишні полонені Оленівської вʼязниці описували переповненість бараків, погані санітарні умови, залякування з боку охоронців та сказали, що перші кілька тижнів, протягом яких їх допитували й готували до переведення в постійні бараки, були найважчими.

Увʼязнені неодноразово чули, як російські військові та охоронці-“деенерівці” обговорювали, що хотіли б зібрати всіх “азовців” в одній казармі й обстріляти її ракетами.

Нагадаємо, що Міжнародний комітет Червоного Хреста досі не отримав доступу до місця вбивства українських військовополонених у колонії Оленівки, хоча прагне туди потрапити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter