В Офісі президента змінили думку про долю громадян РФ в Криму після деокупації півострова

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Україна не депортуватиме з Криму громадян Росії, яких переселили на півострів після його анексії Росією.

Про це в інтерв’ю виданню “Лівий берег” сказав заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква.

Ігор Жовква

Політик вважає, що українська влада не може порушувати права громадян РФ та міжнародні конвенції, що стосуються гуманітарного права.

“Насильницької депортації бути не може. Якщо це станеться, нам світ скаже, що ми такі ж, як росіяни. Цього допустити не можна”, – заявив Жовква.

Він зазначив, що є чимало тих, хто готовий повернутися в свої кримські домівки після звільнення півострова.

“І це не тільки кримські татари: з Криму бігли на контрольовану України територію люди різних національностей. Думаю, що з цього приводу потрібно вже зараз консультуватися, в тому числі і з міжнародними гуманітарними організаціями. Я порушив це питання під час зустрічі з профільним комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович, – додав він.

За даними незаконного “Кримстату”, з 2014 року до Криму переїхали 205 559 росіян, з них 117 114 – до Криму і 88445 – до Севастополя. Офісу генерального прокурора України твердить про майже 48 тисяч громадян України, які полишили півострів за увесь час тимчасової окупації Криму. Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що Росія занижує кількість своїх завезених до Криму громадян.

Напередодні відмінну позицію про долю громадян РФ після деокупації Кримського півострова висловили секретар РНБО Олексій Данілов, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, його заступник Ігор Яременко, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич

Політика України не стосуватиметься громадян України, які отримали російські паспорти на піівострові, оскілька Україна такі документи не визнає

Як відомо, з початку окупації Кримського півострова Росія змінює демографію Криму, ініціювавши низку програм з переселення громадян Росії на окуповану територію України та витісняючи з неї громадян України. 

Раніше ZMINA детальніше розповідала, як Російська Федерація змінює демографію Автономної Республіки Крим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter