Росія занижує кількість своїх завезених до Криму громадян – Джемілєв

Дата: 01 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Дані Росії про кількість завезених до Криму громадян РФ потрібно множити на три. Загалом за роки тимчасової окупації до Криму переїхало до мільйона росіян.

Таку думку лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв висловив під час онлайн-інтерв’ю заступнику головного редактора “Історичної правди” Олександрові Зінченку, передає кореспондент видання ZMINA

Мустафа Джемілєв

Джемілєв відкинув статистику “Кримстату”, в якій стверджується, що за весь час окупації півострова до Криму на постійне місце проживання приїхало 205 тисяч громадян РФ. 

“Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш у своєму звіті 2019 року казав про 140 тисяч. Я тоді ще говорив, що цю статистику треба множити на п’ять. Бо статистика, яку надає Росія, – частина її політики. Це як було в Радянському Союзі: є статистика для натовпу, для ЗМІ, а є для керівництва країни”, – сказав Джемілєв і розповів, як Росія фальшувала незаконний “референдум” у Криму. 

Крім того, він вказав на інші дані окупаційної влади Севастополя про те, що в цьому місті населення збільшилося на 80% (на 240 тисяч людей). Так само вдвічі збільшилася кількість мешканців Сімферополя – із 350 тисяч до 600 тисяч людей. 

Мустафа Джемілєв також обурився словами віцепрем’єр-міністра та міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова про долю росіян після деокупації Кримського півострова. Він закликав владу ухвалити закон про відповідальність громадян РФ, які незаконно перетнули державний кордон України та поселились в Автономній Республіці Крим.

Раніше Кримська правозахисна група проаналізувала міграційну інформацію “Кримстату”. Відповідно до неї, станом на листопад 2020 року щонайменше 33 тисячі осіб переїхали до Криму та Севастополя в межах “міжрегіонального переміщення”. 

Правозахисники зауважують, що до цієї статистики “Кримстат” долучає переміщення жителів із Севастополя до “Республіки Крим” та у зворотний бік. Також ця статистика не враховує переміщення військовослужбовців і співробітників силових структур.

Нагадаємо, ст. 49 Конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” забороняє державі-окупанту переміщувати або депортувати частину свого громадянського населення на територію, яку вона окуповує.
 
Нагадаємо, у січні Мінреінтеграції оприлюднило проєкт закону про перехідний період. Низка правозахисних організацій закликала Мінреінтеграції доопрацювати документ за участю експертів національних, міжнародних організацій та профільних органів державної влади.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter